Now Reading
“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

Τι εννοούμε με τον όρο “τοξική ομορφιά”; Αν και τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ είναι ασφαλή, ορισμένα από αυτά είναι δυστυχώς τοξικά. Με τον όρο “τοξικά” εννοούμε πως αυτά τα συστατικά που περιέχουν είναι επιβλαβή τόσο για το σώμα όσο και για το περιβάλλον.

Όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί καλλυντικά, το δέρμα του απορροφά χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αναπόφευκτο είναι επίσης οι καταναλωτές, να εισπνεύσουν σκόνες ή να καταπιούν ορισμένα καλλυντικά (για παράδειγμα χρησιμοποιώντας προϊόντα χειλιών) .

“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

Οι χημικές ουσίες λοιπόν που περιέχονται στα καλλυντικά, έχουν βρεθεί “ενοχές” για διάφορες ασθενείς. Κάποιες από αυτές είναι :

 • Καρκινος
 • Ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών στο σώμα
 • Αναπτυξιακές καθυστερήσεις
 • Νευρολογικά προβλήματα
Τάλκ

Το ταλκ βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ και όχι μόνο. Το συναντάμε συχνά στις σκιές ματιών, στις πούδρες, στην τερακότα αλλά και σε όλες τις διάφανες πούδρες – σταθεροποιητές.

“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

Η επαφή με το ταλκ, ενέχει κίνδυνο για την υγεία λόγω πιθανής μόλυνσης από αμίαντο. Ταλκ και αμίαντος είναι φυσικά ορυκτά στη γη που συχνά εμφανίζονται κοντά μεταξύ τους. Ο αμίαντος είναι μια γνωστή χημική ουσία που σχηματίζει καρκίνο και μπορεί να μολύνει το ταλκ λόγω της κοντινή τους απόστασης στη φύση.

Τρικλοζάνη

Το Triclosan μπορεί να υπάρχει σε ορισμένα καλλυντικά, ακόμα και σε φαρμακευτικά προϊόντα που αγοράζουμε χωρίς συνταγή. Ορισμένοι κατασκευαστές το προσθέτουν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με βακτήρια. Τα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν τρικλοζάνη περιλαμβάνουν οδοντόκρεμες, αντιβακτηριακά σαπούνια και αφρόλουτρα.

“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

Τα υψηλά επίπεδα τρικλοζάνης μπορεί να επηρεάσουν τις θυρεοειδικές ορμόνες και να συμβάλουν στην αντοχή του οργανισμού στα αντιβιοτικά. Οι επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά και το ενδεχόμενο αυτή η ουσία να προκαλεί καρκίνο του δέρματος και δερματικά προβλήματα.

Parabens

Σίγουρα θα έχετε ακούσει γι αυτές τις ουσίες. Χρησιμοποιούνται κατά κάποιο τρόπο σαν συντηρητικά μέσα σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα parabens μπορεί να υπάρχουν και σε ενυδατικές κρέμες, προϊόντα μαλλιών και κρέμες ξυρίσματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του δέρματος και να μιμηθούν τα οιστρογόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Τοξική ομορφιά” και πως θα την αποφύγουμε

Η μίμηση αυτή των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μια ανισορροπία των οιστρογόνων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που ονομάζεται καρκίνος του μαστού θετικός σε υποδοχείς ορμονών.

Θα σας παραθέσω μια λίστα με κάποια από τα συστατικά που θα πρέπει να αποφύγετε ώστε να είστε υποψιασμένες:

 • Φορμαλδευγή – Formaldehyde
 • Τολουΐνη – Toluene
 • Πολυφθοροαλκυλικές ουσίες – Per-and polyfluoroalkyl substasnces
 • Βενζοφαινόνη – Benzophenone
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες
 • Ελέγχουμε πάντα τα συστατικά στις ετικέτες
 • Επιλέγουμε προϊόντα με μικρότερες λίστες συστατικών
 • Φτιάχνουμε μόνες τα προϊόντα που μπορούμε στο σπίτι με φυτικά συστατικά (μάσκες προσώπου, απολέπιση σώματος κτλ)
 • Προσέχουμε τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι «καθαρά», «οργανικά» ή «φυσικά», καθώς σε πολλά από αυτά, δεν υπάρχει νομικό αντίγραφο ασφαλείας που να πιστοποιεί τα παραπάνω, οπότε τίποτα δεν τα καθιστά αυτόματα ασφαλέστερα.
 • Χρησιμοποιούμε προϊόντα που διαθέτουν οργανική πιστοποίηση ή πιστοποίηση από αναγνωρισμένο οργανισμό που προωθεί μη τοξικά προϊόντα.

Σε προηγούμενα αλλά και σε επόμενα άρθρα, θα βρίσκετε πάντα φυτικές συνταγές ομορφιάς, που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!