Now Reading
Το ναυάγιο της Περιστέρας

Το ναυάγιο της Περιστέρας

Παρόλο που η  Αθήνα του Περικλή, ύστερα από 27 χρόνια πολέμου με την Σπάρτη, τελικά ηττάται. Είναι η  εποχή που ο  Σωκράτης διδάσκει φιλοσοφία στον Πλάτωνα. Ο Θουκυδίδης γράφει την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης την Λυσιστράτη, ο Σοφοκλής τον Οιδίπου επί Κολωνώ και ο Ευριπίδης τις Βάκχες. Στην Ακρόπολη κατασκευάζεται το Ερεχθείο με τις Καρυάτιδες και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης.  Είναι η χρυσή περίοδος που η Αθήνα κυριαρχεί ως ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο. Το εμπόριο της εξαπλώνετε μέχρι τη Ρωσία και τη Μαύρη θάλασσα. Αυτή την εμπορική υπερδύναμη μας αποκαλύπτει το ναυάγιο ενός κλασικού εμπορικού πλοίου. Πολύ μεγαλύτερου από αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, στο βυθό μιας μικρής νησίδας στην Αλόννησο, την Περιστέρας.

Μέρος του ναυαγίου

Πρόκειται…

Πρόκειται για ένα πλοίο 25 μέτρων που μοιάζει σαν κάποιος  να το ακούμπησε απαλά στην  άμμο για να μην διαταράξει την ηρεμία του. Ώσπου, εντελώς τυχαία μετά από 2500 χρόνια περίπου – και συγκεκριμένα το 1985 – ψαρεύοντας σε εκείνη την περιοχή, ένας ψαράς, ο Δημήτρης Μαυρίκης με το γιο του, έπεσαν τυχαία πάνω του. Όπως εξιστορεί σήμερα ο γιος του:

” Σε βάθος 15 μέτρων, άρχισε να διαφαίνεται ο μεγάλος όγκος και τότε είδα μια τρομερή εικόνα που κατεβαίνοντας στον βυθό άρχισε να ξεθολώνει και διέκρινα έναν σιωπηλό γίγαντα που άρχισα να τον περιεργάζομαι. Οι αμφορείς που υπήρχαν σε αυτό σου έδιναν την  αίσθηση ότι είναι μια ξένοιαστη ζωντανή ομάδα. Καταλάβαμε λοιπόν  ότι είναι κάτι ιδιαίτερο γιατί ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλα πλοία που βλέπαμε. Βάλαμε τότε σκοπό της ζωής μας να το αναδείξουμε γιατί το αίσθημα που νιώθει κανείς όταν το βλέπει είναι σαν να το ερωτεύεται”.

Κόβουν την κορδέλα στα εγκαίνια του Ενάλιου Αρχαιολογικού ΧώρουΠεριστέρας Αλοννήσου

Από τα 248 τ.μ…

…σκάφτηκαν μόνο 40 τ.μ. από το ναυάγιο, αλλά ήταν αρκετά για να εντοπιστούν κομμάτια ξύλου από το σκαρί του. Ορειχάλκινα καρφιά και σύνδεσμοι που μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του αλλά, δεν απαντούν σε όλα τα ερωτήματα. Άγνωστος παραμένει ο τρόπος που  βυθίστηκε το πλοίο. Τι άλλο μετέφερε – εκτός από αμφορείς και κρασί – πώς έμοιαζε ή πού βρίσκεται η πρύμνη και η πλώρη του. Καθώς η έρευνα σταμάτησε το 2000. Το ναυάγιο αναδείχθηκε με 40 χρόνια καθυστέρηση και από την 1η Ιουνίου 2020 άνοιξε  τις πύλες του για τους επισκέπτες ως ο νέος, εντυπωσιακός “Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος Περιστέρας Αλοννήσου”. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο μουσείο. Κλείστε, λοιπόν, θέση για μια φανταστική κατάδυση. Πριν από κάθε κατάδυση παραδίδονται μαθήματα. Ή εναλλακτικά, επισκεφτείτε τα εκθέματα του ναυαγίου, στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, στη Χώρα της Αλοννήσου, κάνοντας εικονικές καταδύσεις και λαμβάνοντας, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κανόνες αυτοβελτίωσης

Αλήθεια σου αρέσουν να κόμικς; Αν ναι ρίξε μια ματιά εδώ!

Επίσης αν σου αρέσουν οι ταινίες δες και αυτό!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!