Now Reading
Throttlebottom, όπως λέμε: Ανίκανος πολιτικός

Throttlebottom, όπως λέμε: Ανίκανος πολιτικός

Στην Αμερική, όταν θέλουν να μιλήσουν για ένα υπερβολικά ανίκανο και ματαιόδοξο άτομο που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, χρησιμοποιούν τη λέξη «Throttlebottom». Η προέλευση της έχει την εξής ιστορία: Το 1931, η κρίση μετά το Κραχ, συνέχισε να υφίσταται πλήττοντας, ακόμα, τα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον  Χούβερ και τον Ρούσβελτ βρίσκονταν στην κορυφή τους. Τα θεάματα του Μπρόντγουεϊ θεωρούνταν ξεπερασμένα και παράταιρα. Η χώρα «του ονείρου» είχε αλλάξει τρεις προέδρους, μέσα σε έξι χρόνια. Ο συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν και ο αδερφός του, στιχουργός Άϊρα, βρίσκουν στο βιβλίο των Κάουφμαν/Ρίσκιντ «Of Thee I Sing» (Τραγουδώ για σε), μια καυστική παρωδία των αμερικανικών εκλογών, τροφή για πολιτική σάτιρα.

Αυτή η  σάτιρα…

… που γεννημένη σε συνθήκες κρίσης που παρέκκλινε από τη μουσική πεπατημένη, εισάγοντας στο μιούζικαλ οπερετικά στοιχεία, έκανε  441 παραστάσεις και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, είχε έναν χαρακτήρα με το όνομα Alexander Throttlebottom.  Ο χαρακτήρας αυτός, είναι ένας υποψήφιος αντιπρόεδρος, εντελώς ανίκανος και σχεδόν αόρατος που κάνει τα πάντα για να φανεί και που μετά τις εκλογές περιμένει τη «συγκυρία» που θα τον κάνει Πρόεδρο. Ένας καιροσκόπος που μια άλλη συγκυρία – γιατί τι άλλο, εκτός απ’ το τυχαίο – τον ανέβασε σε πολιτικό αξίωμα.

Throttlebottom, όπως λέμε: Ανίκανος πολιτικός
Η εμφάνιση ανθρώπων…

… τύπου Throttlebottom στο πολιτικό σκηνικό δεν έχει χώρα. Είναι οι άνθρωποι χωρίς παιδεία που αναφύονται απ’ το πουθενά, συστήνονται ως πολιτικοί και νοιάζονται εκ βάθους καρδίας για τα κοινά. Πως, όμως, ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία μπορεί ν’ ασχοληθεί με τα κοινά; Παιδεία δεν είναι μόνο η γνώση. Αυτό είναι ένα κομμάτι της. Το πιο ουσιαστικό είναι τα ψυχικά και πνευματικά αγαθά που αποκτά, μέσα από τη βίωση της γνώσης. Αναπτύσσονται σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής – δε σταματούν σ’ ένα πτυχίο – γι’ αυτό και η προσωπική εξέλιξη δε μένει στατική.

Κι όταν μιλάμε…

… για τα κοινά, τι εννοούμε; Τα κοινά είναι αγαθά που προορίζονται για τους ανθρώπους. Χρειάζονται διαχείριση τόσο στον πρακτικό τομέα, όσο και στον ψυχολογικό.  Γιατί μην κρυβόμαστε δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, νοοτροπίες ή συμφέροντα. Κι εδώ μπαίνει ο ρόλος του πολιτικού και της παιδείας που πρέπει να έχει. Δυστυχώς για τον τόπο μας, σ’ όποιο πολιτικό κάδρο και να κοιτάξεις, βλέπεις δεκάδες Throttlebottom που το μόνο που τους απασχολεί είναι να «υπάρξουν» σ’ αυτό, έστω και σαν λεκές. Κι επειδή είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, απλώνουν τον λεκέ τους κι αντί για ενότητα, μέσα στην κοινωνία, φέρνει διχασμό.

Throttlebottom, όπως λέμε: Ανίκανος πολιτικός
Ένα απ’ τ’ αγαπημένα…

… πολιτικά εργαλεία των Throttlebottom είναι η λοιδορία. Όταν έρχονται σε δύσκολη θέση ή δεν έχουν επιχειρήματα, ξεκινούν τις προσβολές με αισχρές εκφράσεις γηπέδου. Αντί να μιλούν για το θέμα που έχει προκύψει, καταφέρονται ονομαστικά σε κάποιον εμπλεκόμενο – κατά προτίμηση διάσημο – και τον διασύρουν για να μεταφέρουν τη συζήτηση στο «κουτσομπολιό» κι όχι στην ουσία.  Χωρίς να ενδιαφέρονται, όχι για το θιγμένο πρόσωπο αλλά, ούτε για την άσχημη εντύπωση που δημιουργούν. Ένα άλλο εργαλείο τους, είναι η επιλεκτική αμνησία. Το γεγονός μιας δημόσιας προσβλητικής ρητορικής, θα το αρνηθούν σε περίπτωση που δεν τους συμφέρει. Ακόμη κι αν υπάρχουν αποδείξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μύκονος και καραντίνα

Τέτοια περιστατικά…

… συναντάμε συχνά το τελευταίο διάστημα. Πολιτικοί με αγοραία διάλεκτο που όχι μόνο δεν έχουν να μας δώσουν τίποτα αλλά, μας στερούν και την αισθητική αξία που θα έπρεπε να επιβάλλεται σε μια δημόσια θέση. Μιλώντας με αυτό τον τρόπο θεωρούν πως αυτό είναι και το επίπεδο του κοινού τους. Το έχουμε σκεφτεί; Το δεχόμαστε; Είμαστε αυτό που ψηφίζουμε; Μήπως από εμάς ξεκινάει η επιλεκτική αμνησία; Γιατί όλοι οι Throttlebottom της εξουσίας, φεύγοντας, περνάνε άφθαρτοι μέσα από το χάος και τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους. Και μένουν σε σένα που θα προσπαθήσεις για άλλη μια φορά να τα ανοικοδομήσεις.

Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!