Now Reading
Συμπληρώματα διατροφής-Όλη η αλήθεια για τα χάπια αδυνατίσματος!

Συμπληρώματα διατροφής-Όλη η αλήθεια για τα χάπια αδυνατίσματος!

Αγαπημένες μου, τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια “μαγική” και ανώδυνη λύση. Στην πραγματικότητα, τα χάπια που διαφημίζονται, συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπες με δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες, οι οποίες αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Όλα αυτά κάτω από έναν μανδύα που προτείνεται ως η” υγιής” λύση απώλειας βάρους.

Για την ιστορία

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1940, που άρχισαν να χορηγούνται οι αμφεταμίνες για την καταστολή της όρεξης και την αύξηση του μεταβολισμού. Μεγαλύτερη βέβαια επιτυχία στην αγορά, είχε τη δεκαετία του 1960, η χρήση θυρεοειδικών ορμονών για απώλεια βάρους. Πρόσφατα, το ενδιαφέρον και οι έρευνες μετατοπίστηκαν προς μια λύση απώλειας βάρους που είναι πιο φυσική και οργανική, όπως συμπληρώματα ασβεστίου ή ιχθυελαίου.

Τα χάπια “διατροφής” λειτουργούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένα αυξάνουν το μεταβολισμό του σώματος, άλλα καταστέλλουν την όρεξη, ενώ μερικά αποτρέπουν την απορρόφηση λίπους στο σώμα. Όλα αυτά τα προϊόντα υπόσχονται να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Ο κίνδυνος

Πολλά τα σκευάσματα, αμέτρητες οι επιλογές, ίδια η υπόσχεση. Απώλεια βάρους. Μέσα σε αυτόν τον διαφημιστικό καταιγισμό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να είμαστε υποψιασμένες. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όπου οι ισχυρισμοί των “μαγικών” χαπιών διατροφής αποδείχθηκαν ψευδείς ή αβάσιμοι. Γενικά, σε πολλές περιπτώσεις, τέτοια σκευάσματα δεν ελέγχονται από κανέναν πιστοποιημένο φορέα και είναι δύσκολο κάνεις να ξέρει τα ακριβή συστατικά που περιέχουν. Ειδικά αν αυτά διαφημίζονται ως 100% φυτικής προέλευσης.

Πολλά συστατικά που περιέχονται σε αδυνατιστικά χάπια έχουν απαγορευθεί κατά καιρούς. Οι εταιρίες όμως βρήκαν τη λύση, κάνοντας χρήση αυτών των επικίνδυνων συστατικών απλά… αλλάζοντάς τους όνομα! Είναι επίσης δύσκολο να προσδιορίσει κάνεις πώς θα αντιδράσει το σώμα μας στα συστατικά, όπως για παράδειγμα μια ανθυγιεινή και μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Μεγάλη δόση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό παλμό, ναυτία και άγχος, μεταξύ άλλων παρενεργειών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χάπια διατροφής είναι ένοχα για πρόκληση κεφαλαλγιών, αϋπνίας και εξάρτησης. Σε περίπτωση δε, που έχετε κάποιο γνωστό πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα σας ή κάποια ορμονική διαταραχή, η καφεΐνη θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Κι όσα δεν περιέχουν Καφεΐνη….

Όσα χάπια δεν περιέχουν καφεΐνη, έχουν μια άλλη σύσταση που αποσκοπεί με άλλους τρόπους να σας κάνει να χάσετε βάρος. Συνήθως, προσπαθούν να αποτρέψουν το σώμα μας, από το να αποθηκεύσει λίπος. Ουσιαστικά, ωθούν το διατροφικό λίπος να αποβληθεί μέσω του παχέος εντέρου. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να αποβάλλει το σώμα μας πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες A, D και E.

Παρόλο που η λεζάντα “φυτικά συστατικά” μπορεί να σας δελεάσει, η “παγίδα” υπάρχει. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από το τσάι ή άλλα βότανα, πάντα περιέχονται και χημικά συστατικά που επιταχύνουν την απώλεια βάρους. Τι σημαίνει όμως μακροπρόθεσμα αυτή η “απώλεια βάρους”; Μα φυσικά απώλεια μυών, νερού και θρεπτικών συστατικών, που θα εξαντλήσει όλους τους φυσικούς πόρους του σώματος και θα πάρει την ενέργειά σας μακρυά. Οι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια ηλεκτρολυτών και την αβιταμίνωση.

Κόκκινες σημαίες

Για να δούμε κάπως πιο αναλυτικά μερικά συστατικά, για να έχουμε τη γνώση, και να μπορούμε να διαβάζουμε τις ετικέτες!

Εφεδρίνη : Η εφεδρίνη χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του άσθματος αλλά και στη δημιουργία του ναρκωτικού μεταμφεταμίνη, γνωστότερου ως σπιντ. Χημικά υπάρχει μία ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στη μεταμφεταμίνη και στην εφεδρίνη. Αυτό το φάρμακο καταστέλλει ελαφρώς και την όρεξη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, ρίγη, σπασμούς, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιτοσίνη : Επειδή η χιτοσίνη δε χωνεύεται, περνά μέσα από την εντερική οδό, χωρίς να απορροφηθεί και δεν προσθέτει θερμίδες. Η χημική φύση της χιτοσίνης τής επιτρέπει να συνδέεται με ορισμένες από τις λιπαρές τροφές που τρώτε αφαιρώντας μέρος του λίπους από το σώμα, αντί να το αφήσει να απορροφηθεί.

Κατασταλτικά όρεξης : Τα κατασταλτικά όρεξης, όπως τα Dexatrim και Acutrim, μπορεί να περιέχουν το συστατικό φαινυλπροπανολαμίνη (ΡΡΑ) – ένα διεγερτικό που χρησιμοποιείται στα φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού.

FDA…

Ο FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ΡΡΑ. Ακόμη και αν από τα Dexatrim και Acutrim αφαιρεθεί το ΡΡΑ κάνοντας τα ασφαλέστερα για χρήση, πρέπει να ελέγχετε την όρεξη σας, αφού σταματήσετε τη λήψη τους. Διαφορετικά είναι πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.

Βότανα καθαρτικά και διουρητικά : Τα φυτικά καθαρτικά και διουρητικά προκαλούν απώλεια νερού, άρα και βάρους αλλά όχι λίπους. Μειώνουν τα επίπεδα καλίου προκαλώντας καρδιολογικά και μυϊκά προβλήματα. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε καθαρτικά πολύ συχνά, τα έντερα σας μπορεί να εθιστούν σ’ αυτά.

Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση για να χάσετε βάρος. Τα χάπια διατροφής, παρά τους ισχυρισμούς τους, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά μακροπρόθεσμα και ακόμη και επικίνδυνα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, το να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!