Now Reading
Στηρίζοντας το περιβάλλον: 5 Συνήθεις που άλλαξα στα 35 μου

Στηρίζοντας το περιβάλλον: 5 Συνήθεις που άλλαξα στα 35 μου

Η αλήθεια είναι πως δεν ξύπνησα μια ωραία μέρα και είπα: “Ωραία….τι αλλαγές να κάνω σήμερα για να βελτιώσω την καθημερινότητά μου και να “σώσω” τον πλανήτη;;;” Το θέμα, Περιβάλλον, με απασχολούσε πολλά χρόνια κι έψαχνα να μάθω γύρω απ’ αυτό σε πολλά sites. Διάβασα πάρα πολλά άρθρα και είδα αρκετά ντοκιμαντέρ και βιντεάκια στο youtube ως που τελικά να αποφασίσω να περάσω απ’ τη θεωρεία στην πράξη. Αυτές είναι λοιπόν οι πέντε πρώτες συνήθειες που άλλαξα στα 35 μου.

Φιλικά προς το περιβάλλον πράγματα για την κουζίνα

Η πρώτη αλλαγή που έκανα, κι αυτό επειδή τα ήδη αυτά τα χρησιμοποιώ καθημερνά, ήταν τα βοηθητικά μαγειρικά σκεύη. Αντικατέστησα όλες μου τις πλαστικές κουτάλες με ξύλινες και κράτησα τις ανοξείδωτες ως έχουν. Φυσικά δεν πέταξα τις πλαστικές που είχα, μιας και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τις χάρισα σε φίλες μου που βολεύονται με αυτές κι έτσι αποφύγαμε μια ακόμη αγορά πλαστικού. Μια ακόμη “έξυπνη” αγορά ήταν τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από μπαμπού με το βουρτσάκι για το πλύσιμο. Εδώ να πω πως έχω ενημερώσει τους φίλους και τις φίλες μου κι όποιος δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει το ξέρει πια και φέρνει δικό του/της καλαμάκι απ’ το σπίτι!

Κάτι που δεν αντικατέστησα, αλλά σταμάτησα να χρησιμοποιώ είναι τα πιατάκια μιας χρήσης. Βεβαίως αν ποτέ χρειαστώ υπάρχουν ωραιότατα σετάκια που αποτελούνται από πιατάκι με μαχαιροπίρουνα από ξύλο. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν σταδιακά. Δεν αντικατέστησα εν μια νυκτί όλα τα πλαστικά με ξύλινα. Άλλωστε όλες οι αλλαγές θέλουν το χρόνο τους.

Δεν αγοράζω πια προϊόντα με βάση το πλαστικό

Απ’ τις πιο αγαπημένες μου αγορές ήταν τα γυάλινα βάζα αποθήκευσης τροφίμων αλλά και του νερού. Είναι γεγονός ότι έχω ακόμα αρκετά πλαστικά, είτε αυτά είναι τάπερ είτε βάζα αποθήκευσης, αυτά όμως δεν νομίζω να τα πετάξω. Θεωρώ πως μεγαλύτερη ζημιά θα κάνω στο περιβάλλον πετώντας τα πάρα τώρα που τα χρησιμοποιώ. Βέβαια, αυτά σε κάποια χρόνια θα χρειαστούν αλλαγή…τότε και μόνο τότε ένα-ένα που χαλάει θα το αλλάζω.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή, τη συνάντησα στις πλαστικές σακούλες των super market. Ενώ είχα προμηθευτεί επαναχρησιμοποιούμενες φιλικές προς το περιβάλλον τσάντες για τα ψώνια μου, κάθε φορά που ξεκινούσα απ’ το σπίτι τις ξεχνούσα μέσα στο ντουλάπι. Άντε, λέω την πρώτη φορά, δεν πειράζει την επόμενη φορά θα το θυμηθώ. Πάντα όμως η επόμενη φορά έπαιρνε παράταση… Η λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν τελικά απλή. Έβαλα δυο από τις τσάντες αυτές μόνιμα μέσα στο αυτοκίνητο κι έτσι κι απ’ το σπίτι να μην έπαιρνα ποτέ δεν μου έλειπαν, αφού τις είχα στο πίσω κάθισμα.

Φυτικά Καλλυντικά

Τα φυτικά καλλυντικά είναι μια κατηγορία που περιμένω με λαχτάρα να ξεκινήσω να αγοράζω. Τα προϊόντα περιποίησης, μακιγιάζ, τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα δεν λείπουν απ’ το συρτάρι του μπάνιου μου ποτέ. Τώρα λοιπόν ένα-ένα που θα τελειώνει θα το αντικαθιστώ με φυτικά. Με αρώματα λουλουδιών χωρίς ανεπιθύμητα συστατικά και ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΖΩΑ.

Απορρυπαντικά φιλικά στο περιβάλλον

Ως προς τα απορρυπαντικά, βρίσκομαι ακόμα στην προσπάθεια. Είναι κάποιες συγκεκριμένες μυρωδιές κυρίως στα ρούχα που μου φέρνουν μνήμες απ’ τα παιδικά μου χρόνια, που δεν είμαι ακόμα έτοιμη να αφήσω πίσω. Απ’ την άλλη όμως έχω κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στα καθαριστικά του σπιτιού και στο απορρυπαντικό πιάτων.

Ένα βασικό μειονέκτημα έχουν όλα αυτά τα οικολογικά: Είναι ότι είναι πολύ πιο ακριβά απ’ τα απλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακύκλωση σκουπιδιών

Τελικά δεν ήταν τίποτα! Βέβαια ακόμα ολοκληρωμένη και σωστή ανακύκλωση δεν κάνω γιατί εμείς στο νησί μου, απ’ ότι έχω δει τουλάχιστον, έχουμε μόνο πράσινους και μπλε κάδους. Ίσως έχουμε και κίτρινους άλλα δεν είμαι καθόλου σίγουρη… πάντως οτιδήποτε χάρτινο το πετάω στο σωστό κάδο! Είναι μια αρχή κι αυτή!

Αυτές είναι η αλλαγές που έκανα στη ζωή μου σε σχέση με το περιβάλλον.!!!! Θα ήθελα πολύ να μου αναφέρετε κι εσείς κάποιες αλλαγές που κάνατε πρόσφατα στη ζωή σας!!!! Περιμένω τα μηνύματά σας!!!!


Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σκοπός του άρθρου αυτού δεν ήταν ούτε η προώθηση προϊόντων, γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπήρχαν παραπομπές σε site πώλησης, ούτε η “διδαχή”. Αυτή είναι η δική μου άποψη στα πράγματα και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει, πόσο μάλλον δε να την ακολουθήσει. Να διευκρινίσω επίσης, προς αποφύγει οποιασδήποτε παρεξήγησης, πως φυσικά δεν κρίνω τον τρόπο ζωής και τις επιλογές κανενός.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!