Now Reading
Φίδια στον κόρφο μας…

Φίδια στον κόρφο μας…

Από τα γραπτά, ακόμα, της Καινής διαθήκης γίνονται αναφορές στην φιλανθρωπία. Στην Ομιλία του Όρους, ο Ιησούς προτρέπει τους μαθητές του να κάνουν καλά έργα για να  λάβουν ανταμοιβή απ’ τον ουράνιο «Πατέρα τους». Διατυπώνει σαφή προτίμηση στην ανώνυμη φιλανθρωπική δράση ώστε να μην προάγεται ίχνος εγωισμού και ιδιοτέλειας. Αλλά και σύμφωνα με το Κοράνι: «Ο Αλλάχ αγαπά τον πλούσιο άνθρωπο που δίνει πολλά σε φιλανθρωπία και παραμένει κρυφή και αδιαπραγμάτευτη».

Στους μεσαιωνικούς χρόνους,..

… η ανωνυμία της φιλανθρωπίας άρχισε να φθίνει για δύο λόγους. Πρώτον, για να γίνει κάποιος άγιος, έπρεπε να κερδίσει τη φήμη της αγιότητας, μέσα απ’ τις πράξεις του. Οι οποίες έπρεπε να γνωστοποιούνται. Δεύτερον, για πάνω από μια χιλιετία, οι Χριστιανοί έκαναν δωρεές σε εκκλησίες, μοναστήρια και φτωχούς με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν πνευματική λύτρωση και σωτηρία. Παρ’ όλο που θεωρητικά ήταν ανώνυμες δωρεές, τηρούνταν λεπτομερή αρχεία. Κι ακολουθούσαν εορτασμοί και ομιλίες σε μορφή δημόσιας επιείκειας.


Πίνακας της Emma Brownlow, Έκθετο παιδί επιστρέφει στη  μητέρα του, 1858 
© Μουσείο – Ίδρυμα Coram
Με το τέλος…

… των θρησκευτικών και πολιτικών συγκρούσεων, η αρχή του 18ου αιώνα είδε τη φιλανθρωπική δραστηριότητα να εξαπλώνεται, τόσο στον Παλαιό όσο και στον Νέο Κόσμο. Η μεγάλη οικονομική καινοτομία της εποχής ήταν η ανώνυμη εταιρεία. Ένας τρόπος συγκέντρωσης κεφαλαίων για την υποστήριξη επιχειρηματιών σε εμπορικά έργα. Αυτή η οικονομική επανάσταση, αντανακλάται στην φιλανθρωπία της εποχής.

Ο Άγγλος καπετάνιος…

… Τόμας Κόραμ  (1668-1751) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φιλάνθρωπου. Κατά την εποχή του δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα έκθετα παιδιά. Δεν τον διέκρινε κανένας συναισθηματισμός αλλά θεωρούσε τους φτωχούς ως σπατάλη εργασίας που μπορούσε να τεθεί σε παραγωγική χρήση προς όφελος του έθνους. Έτσι δημιούργησε ένα  νοσοκομείο για τα παιδιά αυτά. Οι ίδιοι τεχνίτες που το έχτισαν, δούλεψαν και για τις νέες αποικίες, συμπεριλαμβανομένου του δικού του οικισμού στη Νέα Σκοτία. Το νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε μέσω δωρεών από τους πλούσιους (7 δούκισσες, 8 κοντέσες και 5 βαρονέτες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φίδια στον κόρφο μας…
Στην εποχή μας,..

… ζούμε στη «χρυσή εποχή της φιλανθρωπίας». Καταρχάς «θεσμοποιήθηκε». Δεν υπάρχουν στον παγκόσμιο χάρτη εκατομμυριούχοι που να μην έχουν ιδρύματα με φιλανθρωπική δράση. Γιατί είναι κακό; Γιατί παίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Γιατί οχυρώνουν μέρος του εισοδήματός τους από τη φορολόγηση ή τη φοροαπαλλαγή και εδραιώνουν το κύρος και την επιρροή τους. Επιβάλουν – χωρίς να φαίνεται – όρους και δεσμεύσεις. Στοχοποιούν ιδεολογικά και κοιμίζουν τις εξεγέρσεις. Γιατί η φιλανθρωπία δεν έχει καμιά σχέση με την ισότητα που θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται. Μια σχέση ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν και σ’ εκείνους που δεν έχουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρδουλες
Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!