Ψέμα στο ψέμα

αρχές

Το όνομα Βίκτωρ Λούστιγκ (Victor Lustig) σου ακούγεται γνωστό; Αν όχι θα σου τον συστήσω. Έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα με καταγωγή Αυστρο-Ουγγρική. Είναι ένας απ’ τους  μεγαλύτερους ψεύτες όλων των εποχών: πούλησε δύο φορές τον Πύργο του Άιφελ για «παλιοσίδερα». Και διέφυγε απ’ τις αρχές. Για να κάνεις μια τέτοια απάτη πρέπει να είσαι προικισμένος με εξαίρετα προτερήματα: εύστροφος, γλωσσομαθής, ισορροπημένος (τι να πρωτοπώ) και φυσικά θρασύς.

Αλλά

… ποιος είναι πιο θρασύς; Ένας ευφυής απατεώνας που δουλεύει το μυαλό του προς ιδίων όφελος – ξεκάθαρα – και πετυχαίνει το στόχο του, κερδίζοντας χρήματα από πλούσιους, ανόητους κι ευκολόπιστους μεγαλομανείς; Ή ένας πολιτικός που αραδιάζει με ευκολία τα ψέματα προς τους ψηφοφόρους του, όχι για το όφελός τους – όπως διαλαλεί –  αλλά για το όφελος της μικρής κλίκας που συναναστρέφεται; Σίγουρα τα ψέματα του δεν είναι ευφυή. Ούτε καν καινούργια. Αλλά επαναλήψεις των προηγούμενων, προσαρμοσμένες σε νέα δεδομένα.

Βίκτωρ Λούστιγκ
Απ’ την άλλη μεριά,..

… θα μου πεις, οι ψηφοφόροι, «κουφοί» είναι; Δεν έχουν ακούσει τα ίδια και τα ίδια, ώστε να τα αναγνωρίζουν; Όχι δεν είναι κουφοί. Μόνο που οι πολιτικοί, ξέρουν πολύ καλά πως το τίμημα που θα πληρώσουν, αν τύχει και κάποιοι τ’ αναγνωρίσουν είναι ελάχιστο. Γιατί θα χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια από το μέσο ανθρώπινο νου, να ελέγξει την ακρίβεια όσων καταγράφει. Αφού αυτό δεν συμβαίνει, είναι εύκολο να κοροϊδεύει κάποιος μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων για πάντα.

Κι άλλωστε…

… μέσα σ’ αυτή την εποχή που το ψέμα χαρακτηρίζει την πολιτική, περισσότερο από ποτέ, είναι εύκολο να εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα και τις προκαταλήψεις των ανθρώπων. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Τρανή απόδειξη, το πόσο δελεάζουν τους ψηφοφόρους τους, όσοι παρουσιάζονται ως σεξιστές, ρατσιστές, ξενοφοβικοί ή φανατικοί. Οι άνθρωποι τους οποίους πνίγει το μίσος, είναι παιχνιδάκι να καθοδηγηθούν. Δεν υπάρχει χώρος για σκέψη, πόσο μάλλον για κριτική σκέψη, ώστε να αντιληφθούν την πραγματικότητα, να συγκρίνουν τα γεγονότα μεταξύ τους και τέλος να πάρουν αυτόβουλες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γελοιογραφία της Clay Bennett
Ακολουθεί παράδειγμα ψέματος προς αποφυγήν

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, πίστευε ότι συνομιλούσε με τον Θεό. Σε μια συνομιλία του με τους Παλαιστίνιους είπε τα εξής: «Έχω αποστολή από τον Θεό. Ο Θεός μου είπε “Τζορτζ, πήγαινε και πολέμησε εναντίον των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν”. Και πήγα. Και ύστερα ο Θεός μου είπε “Τζορτζ, πήγαινε και βάλε τέλος στην τυραννία του Ιράκ”. Και πήγα». Για να καλύψει αυτή την τερατώδη φαντασίωση του, αναγκάστηκε να δείξει ψεύτικα στοιχεία σε όλο τον κόσμο για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε το Ιράκ. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε έως και σήμερα με τη έντονη παρουσία της τρομοκρατίας στο δυτικό κόσμο.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!