Παντελής Ζερβός, το δράμα της ζωής του

Ο Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Παλαιοχώρα λίγο έξω απ’ το Λουτράκι. Έχασε και τους δυο γονείς του πολύ μικρός και οι συγγενείς του τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Εκεί δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρωινά δούλευε σε καφενείο και το βράδυ πουλούσε αναψυκτικά στον Πειραιά. Παράλληλα παρακολουθούσε και τα μαθήματα στο νυκτερινό σχολείο.

Τα πρώτα βήματα και η καταξίωση στο θέατρο.
Παντελής Ζερβός, το δράμα της ζωής του

Ήταν ακόμα ναύτης στο Βασιλικό Ναυτικό όταν έμαθε ότι στη Λυρική σκηνή αναζητούσαν νέα ταλέντα και πήγε. Φυσικά τα κατάφερε και τον πήραν. Σπούδασε στη σχολή Θέατρο Τέχνης Το 1935 ενώ ήταν ακόμα μαθητής στη σχολή πραγματοποίηση την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στη Λαϊκή Σκηνή με το έργο “Ερωφίλη¨. Συνεργάστηκε με μεγάλους θιάσους της εποχής ξεκινώντας με ρόλους κλασικού ρεπερτορίου και αργότερα νέου.

Κινηματογράφος
“Η Μαρία Της Σιωπής”, εδώ με το σπουδαίο Αλέκο Αλεξανδράκη

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1943 στην ταινία της Φίνος Φιλμ “Η φωνή της καρδιάς”. Μια απ’ τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του αποτέλεσε η βράβευσή του με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης , για το ρόλο του “Πάπα- Φώτη” στην ταινία “Μανταλένα” του Γιώργου Ρούσσου το 1960.

Ο Παντελής Ζερβός ενσάρκωνε συνήθως τον αυστηρό και συνάμα δίκαιο πατέρα της εποχής εκείνης. “Ο Ατσίδα”, “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”, “Η Μαρία της σιωπής”, “Λόλα”, “Ο κατήφορος”, ήταν μόνο μερικές απ’ τις ταινίες που συμμετείχε. Φυσικά ξεχώρισε και για τους κωμικούς του ρόλους όπως στις ταινίες: “Ζητείται κλέφτης”, “Η κυρά μας η μαμή”, “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες”, “Η Λίζα και η άλλη” και πολλές ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δράμα της ζωής του
Παντελής Ζερβός, το δράμα της ζωής του

Ήταν καλοκαίρι του 1956 όταν λίγο πριν βγει στη σκηνή μαθαίνει ότι η μικρότερη του κόρη, Ευδοξούλα, σκοτώνεται στο μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης. Ο Παντελής Ζερβός το βραδύ εκείνο έπαιξε κανονικά την παράστασή του και κατεβαίνοντας απ’ τη σκηνή λιποθύμησε. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ήταν το τραγικότερο σημείο της ιστορίας αυτής. Τρία χρόνια αργότερα αφού έγινε η εκταφή, διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι είχε θαφτεί ζωντανό. Το γεγονός αυτό το κράτησε κρυφό απ’ όλους, ακόμα κι απ’ τη γυναίκα του. Λίγο πριν πεθάνει όμως ανέφερε σε μια συνέντευξή του: “Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί, όποιον κουνούσαν και δεν σάλευε τον έθαβαν”.

Ο Παντελής Ζερβός απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου του 1982 σε ηλικία 74 ετών.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!