Now Reading
Πάμε Νάουσα! Γενίτσαροι και Μπούλες!

Πάμε Νάουσα! Γενίτσαροι και Μπούλες!

Καθώς πλησιάζουμε προς την Καθαρά Δευτέρα και την αρχή της Σαρακοστής, πολλοί από εμάς ίσως βρουν αυτό το τριήμερο ευκαιρία για μια μίνι απόδραση! Πάρα πολλά δρώμενα λαμβάνουν μέρος ανά την Ελλάδα και ήθελα να σας προτείνω ένα από τα πιο αγαπημένα μου! Γενίτσαροι και Μπούλες!

Μια διαφορετική εκδρομή με παραδοσιακό άρωμα, αποκριάτικο κέφι και ενδιαφέρον. Πάνω από όλα όμως, με πολλή αγάπη από τους συμμετέχοντες και υπερηφάνεια!

Η αποκριά στη Νάουσα χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία. Τον αυθορμητισμό των κατοίκων ,την αγάπη τους για την παράδοση και την υπέροχη φιλοξενία τους. Αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων της Αποκριάς είναι το δρώμενο του Γενίτσαρου και της Μπούλας.

Γεννίτσαροι και Μπούλες!

‘Παρακολουθώντας την πορεία του εθίμου στο χρόνο, αναπόφευκτα θα αναφερθούμε στη σχέση που έχει με τις λαμπρές διονυσιακές γιορτές που γινόταν κατά την αρχαιότητα για την υποδοχή της άνοιξης (Ανθεστήρια).

Κατεξοχήν τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Θεός Διόνυσος, του οποίου την εύνοια επιζητούσαν οι άνθρωποι για γόνιμη γη και πλούσια σοδειά.

Τον 15ο και 16ο αιώνα, η οθωμανική αυτοκρατορία στρατολογούσε ακόμα και με τη βία παιδιά των υπόδουλων λαών της. Δημιουργούσε τα περιβόητα τάγματα των Γενιτσάρων ή Γιανίτσαρων. Οι Ναουσαίοι όχι μόνο δεν παρέδωσαν τα παιδιά, αλλά σκότωσαν και τον απεσταλμένο. Ήταν τότε μέρες Αποκριάς. Το γεγονός αυτό ήταν αφορμή πολλοί Ναουσαίοι να βγουν αντάρτες στο βουνό.

Η ανταρσία αυτή, όπως φαίνεται από σουλτανικό φιρμάνι, έληξε άδοξα. Αυτό ανάγκασε τους νέους της πόλης την επόμενη Αποκριά να φορέσουν την αρματολίτικη τους φορεσιά με περίσκεψη. Με τον πρόσωπο, τη μάσκα, τα ασημικά που σχημάτιζαν έναν τέλειο θώρακα, τις μακριές τους πάλες και όλα τα εξαρτήματα. Τριγύρισαν χορεύοντας στα όρια της πόλης και από γειτονιά σε γειτονιά για να διώξουν τα κακό. Από τότε το έθιμο συνεχίζεται αδιάλειπτα σε όλη την διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. (Πηγή : www.Konaki.gr)

Γεννίτσαροι και Μπούλες!
Το τριήμερο αυτό, η Νάουσα χτυπά σε ρυθμό καρναβαλιού!

Το νταούλι και ο ζουρνάς είναι οι πρωταγωνιστές των γλεντιών που γίνονται τις δυο τελευταίες Κυριακές της Αποκριάς με μεζέδες και τσίπουρα. Το ντύσιμο είναι από τα σημαντικότερα μέρη της τελετουργίας και κρατάει πάνω από δυο ώρες! O Γενίτσαρος, ντυμένος από το βράδυ παλιότερα και από νωρίς το πρωί σήμερα, είναι έτοιμος. Από μακριά ακούγονται το νταούλι με το ζουρνά που καλούν στο μάζεμα του μπουλουκιού.

Τα όργανα θα παίξουν μια μελωδία ελεύθερου ρυθμικού τύπου, το Ζαλιστό. Θα περάσουν από όλα τα σπίτια των νέων που συμμετέχουν και έναν-έναν θα τους μαζέψουν. Όταν ακουστεί ο Ζαλιστός, η Μπούλα θα βγει στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού να χαιρετίσει το μπουλούκι που έρχεται να την πάρει. Ανοίγει ψηλά τα χέρια και χαιρετά κουνώντας το στήθος δεξιά-αριστερά, ώστε να κουδουνίζουν τα νομίσματα που έχει κρεμασμένα στο στήθος.

Στη συνέχεια ο νέος παίρνοντας χέρι και πηδώντας στα δύο του πόδια, χαιρετά όλους τους ανθρώπους του σπιτιού καθώς και όσους τον βοήθησαν στο ντύσιμο.

Γεννίτσαροι και Μπούλες!

Φτάνοντας στην εξώπορτα του σπιτιού, κάνει τρεις φορές το σταυρό του και στη συνέχεια χαιρετά όλους όσους ήρθαν να τον πάρουν. Ύστερα, πιασμένοι δυο-δυο με τα όργανα να παίζουν το Ζαλιστό, ξεκινούν να πάρουν την επόμενη Μπούλα.

Αφού ολοκληρωθεί το μάζεμα, το μπουλούκι καταφθάνει στο Δημαρχείο όπου ο αρχηγός θα πάρει την άδεια του Δημάρχου (τότε Τούρκου μουντίρη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χορός θα ξεκινήσει στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Στο τελος της ημέρας φθάνουν στα Αλώνεια όπου και εκεί βγαίνει ο Πρόσωπος ( μάσκα ).

Γεννίτσαροι και Μπούλες!

Μια εκδρομή στην πανέμορφη Νάουσα, ανάμεσα σε πολύ φιλόξενους ανθρώπους, φανταστικό φαγητό και απίστευτη ενέργεια.! Η πόλη ολόκληρη είναι ένα μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς ήχους να ακούγονται παντού και η συγκίνηση του να βρίσκεσαι εκεί, ζώντας πραγματικά τόσο δυνατές στιγμές, είναι απερίγραπτη!

Να το τολμήσετε, είναι συγκλονιστικό!

Ανυπομονώ να ξαναπάω, με το γιο μου αυτή τη φορά!

Καλό τριήμερο!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!