Now Reading
Μπροστά στο 1984

Μπροστά στο 1984

Οικονομική και πολιτική κρίση. Κρίση ιδεών και ήθους. Κρίση που προκλήθηκε από τα σύγχρονα πολιτικοοικονομικά συστήματα, την αμάθεια, την αδιαφορία και φυσικά την παντοκρατορία του χρήματος. Συνέπεια όλων αυτών είναι η παγκόσμια φτώχεια, η τρομολαγνεία, η δυστυχία και η χειραγώγηση. Ακούγονται «κοινότυπα» σήμερα και δυστυχώς εκτός απ’ το θλιβερό παρόν, προμηνύουν κι ένα έντονα απειλητικό μέλλον. Η σύγχρονη λογοτεχνία τα είχε προφητεύσει: “1984” του Τζορτζ Όργουελ (1948), “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Άντονι Μπέρτζες  (1971), “Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας” του Ρίτσαρντ Κόντον (1959), κ.α.

Σ’ αυτά τα έργα…

… – που αν κοιτάξουμε τριγύρω, τ’ αναγνωρίζουμε στην σημερινή κοινωνία μας – μιλούν για σωρεία ανθρώπων που τους έχουν παραβιάσει το νου. Με απλά λόγια έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Όχι μόνο μεμονωμένα αλλά και μαζικά, καλή ώρα. Η κρατική τρομοκρατία, οι συνεχόμενες απειλές πόλεμου, η εξόντωση της ελευθερίας με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών είναι μια μέθοδος συμμόρφωσης σε σχέδια και αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των πολιτών, παγκοσμίως.

Η χειραγώγηση της μάζας
Οι τρόποι πλύσης εγκεφάλου…

… της μάζας είναι πολλοί απλοί και αναγνωρίσιμοι. Τον κύριο λόγο έχουν τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα και το διαδίκτυο. Δίνουν την ψευδαίσθηση των πολλών επιλογών, αλλά οι επιλογές οδηγούν, πάντα, στο ίδιο συμπέρασμα. Αφού, εκτοξεύονται με δύναμη απόψεις και ιδέες που καθρεφτίζουν εκείνο που επιθυμούν ή αποστρέφονται, οι ενδιαφερόμενοι. Η ίδια ιδέα ή φράση, επαναλαμβάνεται συχνά. Ίσως κουραστικά συχνά. Αλλά ο εγκέφαλος εθίζεται και θέλει να ξανακούσει την ίδια φράση, την ίδια είδηση, την ίδια ιδέα σε βαθμό παραλογισμού.

Παρέχουν σύντομα…

… αποσπάσματα πληροφοριών για διάφορα θέματα. Με τον τρόπο αυτό σε εκπαιδεύουν να έχεις μια σύντομη μνήμη (το μυαλό θέλει εκπαίδευση), δημιουργώντας έναν ηλίθιο πληθυσμό που μαθαίνει δύσκολα. Η δε ενθάρρυνση της τεμπελιάς σε συνδυασμό με το φόβο, έχει μεγάλη επιτυχία. Μη βγεις έξω, παράγγειλε στο σπίτι, δούλεψε απ’ το σπίτι, συζήτα απ’ το σπίτι. Μη συναναστραφείς, μη βλέπεις έργα, μην πηγαίνει σε εκθέσεις, σταμάτα να είσαι κοινωνικό ον. Χαλάς τα σχέδιά μας. Κι επίσης ο τζόγος και το γυμνό – άλλες εμπειρίες μοναξιάς και απομόνωσης –  κρατάνε, καλά, απασχολημένο το πλήθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Brainwashing
Η πλύση εγκεφάλου,..

… είναι δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω της απομόνωσης. Μήπως αναγνωρίζεται το παρόν; Ας ξεχωρίσει, ο καθένας, την ήρα από το στάρι της πληροφόρησης. Παρέχοντας στον εαυτό του, τις πληροφορίες που χρειάζεται. Προσδιορίστε όποιο χειραγωγικό μήνυμα αντιλαμβάνεστε. Βρείτε ένα αντίθετο μήνυμα, είτε είναι χειραγωγικό είτε όχι. Κι επεξεργαστείτε το. Συγκρίνετέ το με διάφορες πηγές και αποφασίστε, εσείς, πώς αισθάνεστε. Αν δεν αντισταθούμε σ’ αυτό το ανήθικο παιχνίδι – η σκέψη είναι το πιο δυνατό όπλο – τότε γινόμαστε κι εμείς ανήθικοι, απέναντι στον εαυτό μας και στους υπόλοιπους γύρω μας.

Φ.Β
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!