Μουσειακές διαδικτυακές βόλτες

Ας μείνουμε όσο μπορούμε περισσότερο στο σπίτι και ας κάνουμε μουσειακές βόλτες on line, στα εξαιρετικά μουσεία όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χώρων! Δοκιμάστε το!

Γνωρίζετε τι είναι η πλαγγόνα; Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσίασε πρόσφατα μια καινούρια on line μουσειακή διαδικτυακή δραστηριότητα για τα παιδιά. Πλαγγόνα είναι πολύ απλά η κούκλα, ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών.

Στην Αρχαία Ελλάδα η πλαγγόνα ήταν επίσης από τα πιο διαδεδομένα κοριτσίστικα παιχνίδια της εποχής. Στη συνηθισμένη της εκδοχή η αρχαία κούκλα είχε γυναικεία μορφή και ήταν όμορφα χτενισμένη με περίτεχνα φτιαγμένα μαλλιά. Το μέλη του σώματος ήταν ενωμένα με το κύριο σώμα με κλωστή, αλλά μπορούσαν να κουνιούνται. Έτσι το παιχνίδι γινόταν πιο παραστατικό και ζωντανό.

Φωτογραφία από Capri23auto από το Pixabay

Την πλαγγόνα συνήθως την κατασκεύαζαν ειδικοί τεχνίτες. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιούσαν ήταν πηλός. Πολλές φορές όμως μια πλαγγόνα μπορεί να ήταν φτιαγμένη και από ξύλο ή από γύψο. Αγαπημένη συνήθεια των κοριτσιών στην Αρχαία Ελλάδα ήταν να ντύνουν τις κούκλες αυτές με πάνινα ρουχαλάκια.  Μια διαχρονική δραστηριότητα, άλλωστε και για τα κορίτσια όλων των εποχών. Άλλες φορές τα ρούχα ήταν ήδη προσχεδιασμένα πάνω στο σώμα μέσω της ζωγραφικής.  

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μουσειακές βόλτες!

Η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα δεν είναι εύκολη. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς  ναι μεν βγαίνουμε έξω αλλά με προσοχή και κανόνες.  Αυτή την νέα πραγματικότητα καλούνται οι γονείς μικρών κυρίως παιδιών να τη διαχειριστούν με αρκετή θα έλεγα δυσκολία.  Δυστυχώς η πολιτιστική ζωή βρίσκεται ακόμη σε φάση χειμερίας νάρκης. Για να αντισταθμίσουν κάπως το κενό αυτό πολλά μουσεία έχουν σχεδιάσει διασκεδαστικές εκπαιδευτικές on line δραστηριότητες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μύκονος και καραντίνα

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Μια τέτοια δράση είναι και η έκθεση πλαγγόνας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.  Μάλιστα το μουσείο κάλεσε τα παιδιά, να φτιάξουν μία δική τους πλαγγόνα από χαρτόνι, να της δώσουν όποια μορφή θέλουν, να τη ντύσουν και να τη διακοσμήσουν όπως αυτά φαντάζονται.

Τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά μέσα από τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και την επαφή με τον πολιτισμό είναι ανεκτίμητα. Ας αρκεστούμε προς το παρόν να το κάνουμε διαδικτυακά!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!