Ζήτα τη Μάσκα 19

Ζήτα τη Μάσκα 19...

Η Μάσκα 19 αποτελεί τον διεθνή κωδικό για έκκληση βοήθειας από θύματα οικογενειακής βίας. Η πρωτοβουλία αυτή είναι παγκοσμίου επιπέδου και ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας Κανάριων Νήσων. Η λογική είναι απλή: όσες γυναίκες δεν μπορούν να μιλήσουν άνετα λόγω της συνεχούς παρουσίας του «συντρόφου – βασανιστή» τους, πηγαίνουν σε ένα φαρμακείο και ζητούν διακριτικά μια Μάσκα -19.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει, ότι η πανδημία δημιούργησε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, υπολογίζει ότι 31 εκατομμύρια ακόμη τέτοια κρούσματα αναμένεται να προκληθούν παγκοσμίως, με το ενδεχόμενο της συνέχισης του social distancing για άλλο ένα εξάμηνο.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της κατάστασης αυτής. Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για αύξηση της τάξης έως και 60% σε κρούσματα βίας κατά γυναικών από τους συντρόφους τους. Επισημαίνει δε, ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη κατέγραψαν  αυτή την αύξηση  στις κλήσεις από γυναίκες που  καλούσαν σε βοήθεια.

Φωτογραφία από Ulrike Mai από το Pixabay
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.070. Οι αντίστοιχες κλήσεις, τον Μάρτιο, ήταν 325.  Επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα. Τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το διάστημα τρέχει στα ελληνικά media, η καμπάνια ενημέρωσης για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Η τηλεφωνική γραμμή SOS  στην οποία μπορούν να καλέσουν οι γυναίκες αυτές είναι το 15900. Πρόκειται για την γραμμή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έκφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:sos15900@isotita.gr.

Φωτογραφία από Виктория Бородинова από το Pixabay
“Ζήτα τη Μάσκα -19”

Σε περίπτωση που οι γυναίκες δεν μπορούν να έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία οι ίδιες, υπάρχει άλλη εναλλακτική. Μπορούν να απευθυνθούν στο κοντινότερο φαρμακείο ζητώντας την Μάσκα-19. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός κρατά διακριτικά τα στοιχεία τους και τηλεφωνεί εκείνος στο 15900.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!