Now Reading
Life coaching: Τοξικές συμπεριφορές και όρια

Life coaching: Τοξικές συμπεριφορές και όρια

Αγαπημένες μου, ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. Τοξικές συμπεριφορές και όρια. Τα ερωτήματα πολλά, σε εποχές που τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο στις σχέσεις των ανθρώπων. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερωθούμε και να μάθουμε τρόπους προστασίας του εαυτού μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.

Τι είναι τα όρια;

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η φράση “βάζω όρια”; Όριο ορίζεται το σημείο εκείνο στη ζωή, που οι ανάγκες ενός ανθρώπου σταματούν γιατί ξεκινούν οι ανάγκες του άλλου.

Συνηθίζουμε να ονομάζουμε τους ανθρώπους που συστηματικά προσπαθούν να παραβιάζουν τα όρια μας, ως “τοξικούς” και “χειριστικούς”, δικαίως. Συνήθως ο γενικός ο γενικός όρος “τοξικός”, κρύβει από πίσω σημαντική ψυχοπαθολογία, την οποία το ίδιο το άτομο δεν έχει καν συνειδητοποίησει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούμε να πούμε ότι παραβιαζοντας τα όρια των άλλων, “τρέφουν” το κρυμμένο ψυχικό πρόβλημά τους.

Παρεξηγημένη έννοια

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι τοξικοί άνθρωποι δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό τους. Δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν αυτοκριτική και το μεγαλύτερο ποσοστό των σκέψεων τους, αφορά τους άλλους ανθρώπους. Λειτουργούν αυτόματα καθοδηγούμενοι από ναρκισσιστικές διαταραχές προσωπικότητας και άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Στο δικό τους λεξιλόγιο η λέξη “όριο”, μεταφράζεται σε κάτι πολύ μα πολύ κακό!

Συνήθως όταν προσπαθήσεις να βάλεις ένα όριο, οι τοξικό άνθρωποι θα θυμώσουν. Αυτός ο θυμός τους πηγάζει από το αίσθημα της απόρριψης που νιώθουν. Αυτόματα αισθάνονται ότι θέλεις να τους βγάλεις από τη ζωή σου, να τους “πετάξεις” και ότι όλο αυτό σημαίνει ότι δεν τους αγαπάς πια! Το εντυπωσιακό όμως, είναι ότι βάζοντας υγιή όρια σε μια ανθρώπινη σχέση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η σχέση γίνεται αμέσως πιο λειτουργική και τα συναισθήματα είναι αυθεντικά. Βάζοντας επίσης, υγιή όρια, δείχνεις την αγάπη σου στον εαυτό σου και κατ’ επέκταση και στους άλλους. Η σχέση αποκτά αλληλοσεβασμό και δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος σε έναν τοξικό, ν’ ασχοληθεί τελικά και με τον εαυτό του.

Πώς βάζω όρια;
 1. Καταπολέμησε τις αυτόματες σκέψεις σου. Παράδειγμα: “Αν δεν κάνω τα χατήρια των άλλων, δεν θα με αγαπούν”. Ξεφορτώσου αυτή την αυτόματη σκέψη. Το να βάζεις όρια δείχνει σεβασμό στον εαυτό σου και κατ’ επέκταση κερδίζεις και τον σεβασμό των άλλων.
 2. Μην προσπαθείς να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Στον μόνο που πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά την αξία μας, είναι μόνον ο εαυτός μας. Πρόκειται για την έννοια την αυταξίας.
 3. Όχι. Η μαγική αυτή λέξη που πρέπει να μάθεις να λες. Κι όταν λέμε να τη λές, εννοούμε να τη λές χωρίς εξηγήσεις. Αν αρχίσεις να απολογείσαι δίπλα από αυτή τη λέξη, χάνει το νόημα της. Δεν χρωστάς σε όλους ένα μόνιμο “ναι”, ακόμη κι όταν το μέσα σου φωνάζει “όχι”. Όποιος πραγματικά σέβεται τα όρια σου και την προσωπικότητά σου, θα εξακολουθήσει να το κάνει και μετά από μερικά “όχι”.
 4. Μερικοί όμως δεν καταλαβαίνουν από “όχι”. Μερικοί δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να κάνουν αυτοκριτική. Τότε η λύση είναι μία. Απομάκρυνε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σου.
Και όταν δέχεσαι επίθεση;

Οι τοξικοί άνθρωποι, δεν θ’ αλλάξουν. Αν υπάρχει αυτή ελπίδα μέσα σου, ήρθε η ώρα να σου γκρεμίσω το όνειρο. Πώς όμως μπορείς να προφυλάξεις τον εαυτό σου; Τί να κάνεις και τί όχι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Wordpress Builder

 1. Προστασία. Πρέπει να μην πετάς στα σύννεφα. Να απαρνηθείς την ελπίδα σου ότι αυτοί οι άνθρωποι θ’ αλλάξουν. Το μόνο που θα καταφέρεις αν εξακολουθήσεις να προσπαθείς ν’ αλλάξεις έναν τέτοιο άνθρωπο, είναι να νιώθεις κάθε μέρα ότι κάνεις αγώνα δρόμου. Και πάντα θα χάνεις.
 2. Ακόμη κι αν εξηγήσεις τα λάθη τους, ακόμη κι αν απολογηθείς και αναλάβεις έστω το δικό σου μερίδιο ευθύνης, ακόμα κι αν αντιδράσεις σε τοξικές συμπεριφορές.. Oh no! Δεν θ’ αλλάξουν, οπότε ΜΗΝ το κάνεις.
 3. Μην το παίξεις καλό παιδί. Ακόμη κι αν αλλάξεις τροπάριο και αρχίσεις να πηγαίνεις με τα “νερά” τους. Δεν θα καταφέρεις τίποτε.
 4. Μην αντιδράσεις με φωνές και θυμό. Θα πρέπει να μην σε “αγγίζει” μια τοξική συμπεριφορά. Μην ξεχνάς ότι αυτά τα βαμπίρ τρέφονται από τη μεταβολή του συναισθήματός σου. Από την επιρροή που έχουν πάνω σου. Κοίταξε τους κατάματα και ψύχραιμα. Να ξέρουν ότι άκουσες πολύ καλά τις τοξικές τους λέξεις. Απάντησε “κρίμα να έχεις τόση τοξικότητα μέσα σου”.
 5. Μην απολογείσαι. Το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ, αλλά ο άλλος. Σε μια επίθεση, απλά μπορείς να ρωτήσεις ψύχραιμα “Από που πηγάζει τόση επιθετικότητα;”. Προσπάθησε να τους φέρεις σε επαφή με τον εαυτό τους. Να ψάξουν την απάντηση.
Φταίω εγώ;

Ηρέμησε. Όχι δεν φταις εσύ. Το δικό σου μερίδιο ευθύνης είναι μόνο στο ότι μπορεί να μην έχεις μάθει να αναγνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους. Και σε μια δεύτερη φάση, το ότι τους κρατάς ακόμα στη ζωή σου.

Συνήθως όπως είπαμε, η ψυχοπαθολογία που υπάρχει πίσω από αυτές τις συμπεριφορές είναι πλούσια και χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Θα σε βοηθήσω να τους αναγνωρίζεις :

 1. Είναι χειριστικοί: Θα θυμώσουν ή θα κλάψουν. Θα γίνουν θύτες ή θύματα για να πάρουν αυτό που θέλουν.
 2. Είναι επικριτικοί: Θα σε κρίνουν αρνητικά για το χρώμα της μπλούζας σου, τη μουσική που ακούς, τον τρόπο που αναπνέεις. Παινεύουν τον εαυτό τους και στην ανάγκη λένε και ψέματα.
 3. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη της συμπεριφοράς: Ακόμη κι αν θυμώνουν αναίτια, ακόμη κι αν κάνουν επίθεση, ακόμη κι αν προσβάλουν. Θα δικαιολογούν για όλα τον εαυτό τους και θα προβάλουν το πρόβλημα πάνω σας.
 4. Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη. Είναι αλάθητοι και αν χρειαστεί να ζητήσουν, θα το κάνουν χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση.
 5. Αυτοπροβάλλονται: Κάθε τι που κάνουν είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό, κάθε τι που κάνετε εσείς, μάλλον εκείνοι θα το έκαναν με άλλο τρόπο που θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.
 6. Σε κατατρέχουν: Πρέπει να μαθαίνουν τα πάντα για τη ζωή σου. Αν δεν τα μάθουν, τότε αυτόματα το θηρίο μέσα τους μεγαλώνει και είναι έτοιμο να σε… Φάει!
 7. Ναρκισσισμός, και πολλές φορές δύσκολη παιδική ηλικία, σε περιβάλλον με ένταση. Πολλοί σημερινοί τοξικοί ενήλικες, ήταν παιδιά που έμαθαν να τραβούν την προσοχή των γονιών τους κάνοντας φασαρία, ζημιές και φωνάζοντας.
 8. Κυκλοθυμία: Ο θυμός τους κάνει κύκλους. Αυτός είναι ο ορισμός. Συσσωρευμένος θυμός μέσα τους που ξεπροβάλλει και σας στήνει στον τοίχο.

Η συμβολή των ειδικών ψυχικής υγείας είναι πολύτιμη στις μέρες μας. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είστε εσείς οι ειδικοί!! Μην απορροφάτε το θυμό τους. Ο θυμός είναι μια λάθος αντίδραση του οργανισμού μας, για λάθη που έκαναν κάποιοι άλλοι!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!