Κόμικ: Εσύ τι γνωρίζεις για την ένατη τέχνη;

Όσο χρονών και αν είσαι σίγουρα έχεις πιάσει στο χέρι σου ή έχεις δει στο διαδίκτυο, μιας και πλέον είναι παντού, τα λεγόμενα σκίτσα. Σχέδια ζωγραφισμένα στο χέρι που μαζί με το κατάλληλο κείμενο φτιάχνουν μια δική τους ιστορία. Προσωπικά η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχω διαβάσει βιβλίο κόμικ. Ίσως γιατί δεν με μύησε κάνεις σε αυτό τον κόσμο. Όμως πλέον στην ηλικία των 22 έχοντας δει άπειρα από αυτά στο ίντερνετ, νιώθω δέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και το ταλέντο τους. Αυτός ήταν ο λόγος που έψαξα και βρήκα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο των κόμικς.

Κόμικς = Κωμικός

Αν δεν το γνώριζες ήδη η ετυμολογία αυτού του όρου προέρχεται από την λέξη «κωμικός». Αυτό συμβαίνει διότι τα πρώτα σκίτσα αυτής της μορφής είχαν χιουμοριστική νότα. Ουσιαστικά μιλάμε για εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη και δημιουργούν μια μοναδική ιστορία. Η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου έγινε περίπου 150 χρόνια πριν από έναν Ελβετό ονόματι Ροδόλφο Τόπερ. Για σκέψου, το 1836 τα κόμικς ήταν απλές καρικατούρες που διασκέδαζαν τον κόσμο κυρίως μέσα από εφημερίδες και τώρα είναι ένας υπέροχος κόσμος τέχνης.

Η άνοδος

Από τον 20ο αιώνα ξεκίνησε η ανοδική πορεία τους λόγω της Αμερικής φυσικά. Όλοι μας , τουλάχιστον οι περισσότεροι, τα κόμικς τα μάθαμε μέσω των υπερηρώων. Marvel και DC comics είναι οι εταιρείες κολοσσοί που μέχρι σήμερα γνωρίζουν την μεγαλύτερη αναγνώριση στο συγκεκριμένο τομέα. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπήρχε μικρότερη σκηνή που ξεκίνησε με τους Βέλγους να δημιουργούν τον γνωστό μας χαρακτήρα Τεντέν. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως που αρχίσαμε να επηρεαζόμαστε περισσότερο από την Αμερική, τα κόμικς τα αγκαλιάσαμε με μεγαλύτερη θερμή.

Κόμικς και Ελλάδα

Στην χώρα μας γνωρίσαμε αυτό το είδος κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και στα πρώτα βήματα που κάναμε σε αυτό το χώρο είχαμε ως ρίζα τις γελοιογραφίες των προηγούμενων δεκαετιών. Το 1960 στην αγορά υπήρχαν κατά κύριο λόγο δημιουργήματα ξένων σκιτσογράφων. Μετά τη μεταπολίτευση τα ελληνικά κόμικς γνώρισαν ανοδική πορεία και συγκεκριμένα το 1980 έφτασαν στο απόγειο τους. Με πρωτοπόρο τον γνωστό μας Αρκά αλλά και άλλους φυσικά ξεκινήσαμε και εμείς αυτό το ταξίδι.

Εσύ πόσα είδη ξέρεις;

Φυσικά και τα κόμικς χωρίζονται σε κατηγορίες. Επειδή όμως δεν θέλω να σε κουράζω θα σου αναφέρω μόνο ονομαστικά τα πιο δημοφιλή είδη και εννοείται πως μετέπειτα μπορείς να αναζητήσεις και περισσότερα.

  1. Comic Book
  2. Comic Strip
  3. Bande Dessinée
  4. Graphic Novels και
  5. Επιστημονικά Comics
Κάποια IG προφίλ

Για το τέλος θέλω να σου προτείνω κάποια Instagram profiles που αξίζει να επισκεφτείς και να δεις τις δουλειές τους:

Jude Devir

Blogi Comics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Love Handle Comics

Periklis Koulifetis

Itzi Artz

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!