Now Reading
Κλοπές έργων τέχνης στην μεγάλη οθόνη

Κλοπές έργων τέχνης στην μεγάλη οθόνη

Ένας μεσήλικας, μετρ στην κλοπή καλλιτεχνικών θησαυρών, μαζί με μια ειδική πράκτορα ασφαλιστικής εταιρείας, σχεδιάζουν ένα αριστοτεχνικό κόλπο. Δύο πανέμορφοι «ποντικοί»,  ένας άντρας και μια γυναίκα, εισβάλλουν στο Λούβρο με στόχο να αρπάξουν ένα ανεκτίμητο αγαλματίδιο. Μαζί μ’ αυτό αρπάζουν και μερικούς πίνακες – να μη φύγουν με άδεια χέρια. Η γυναίκα, διαφεύγει μεταμφιεσμένη σε καθαρίστρια του Μουσείου. Δύο κλέφτες μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς   εισβάλουν στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner στη Βοστώνη και λεηλατούν με μεγάλη επιτυχία,  έργα τέχνης αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πόσο οικείες…

… εικόνες σχηματίστηκαν στο μυαλό σας;  Έχετε ξανακούσει κάτι παρόμοιο… Κάποιες σκηνές εκτυλίχτηκαν στην αδιόρατη σκηνή της θύμησής σας… Μήπως το ακούσατε ειδήσεις πρόσφατα; Ειδήσεις ακούσατε αλλά, ο δικός μας κλέφτης, ο λάτρης  των καλών τεχνών και ο θαυμαστής της  καλλιτεχνικής δημιουργίας,  δε συστήθηκες ως bon viveur, ποιητής, εξερευνητής, μα ένας απλός μπογιατζής. Μοχθιάρης της ζωής. Τα περιστατικά που ανέφερα προηγουμένως, προέρχονται από ταινίες  που απολαύσαμε και γιατί όχι, μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε: Διπλή παγίδα (1999) Sean Connery, Catherine Zeta-Jones. Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο (1966) Audrey Hepburn , Peter O’Toole. Stolen (2005) Blythe Danner, Κάμπελ Σκοτ.

THE THOMAS CROWN AFFAIR, (1968), STEVE McQUEEN, / NORMAN JEWISON
Credit: [ UNITED ARTISTS / THE KOBAL COLLECTION ]

Υπάρχουν πολλές…

… ταινίες με θέμα την κλοπή έργων τέχνης. Οι περισσότερες είναι αξιόλογες  τόσο στην ερμηνεία όσο και στη σκηνοθεσία.  Η υπόθεση Thomas Crown (1999) που είναι το ριμέικ της παλαιότερης ταινίας  του 1968. Η καλύτερη προσφορά (2013) ένα καταπληκτικό σενάριο με έναν μοναδικό Geoffrey Rush. Τοπ Καπί (1964, ) The Maiden Heist (2009) και βέβαια η ασύλληπτης υπερβολής ταινία, με πρωταγωνιστή τον Rowan Atkinson όπου, ως κ. Bean, μπορεί να μην κλέβει αλλά, καταστρέφει τον περίφημο πίνακα «Whistler’s Mother» του σπουδαίου Αμερικανού ζωγράφου James McNeill Whistler.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Interpol,..

… τα γλυπτά και οι πίνακες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στην προτίμηση των διάσημων κλοπών. Ο λόγος που ίσως έλκονται οι άρπαγες είναι οι υψηλές τιμές που μπορεί να πιάσουν, τα πολύτιμα έργα, στην «μαύρης» αγορά, της τέχνης .  Για τους περισσότερους ανθρώπους όλ’ αυτά είναι πολύ μακρινά απ’ την καθημερινότητα τους. Αλλά πολύ ενδιαφέροντα όταν εκτυλίσσονται στη σκηνή, στις σελίδες ενός βιβλίου ή ακούγονται από τα ηχεία ενός πομπού. Αλλά κυρίως, τώρα το καλοκαιράκι, στη μεγάλη οθόνη, στην αυλή ενός υπαίθριου σινεμά με παγωμένο αναψυκτικό και καλή παρέα. Και πολύ πιο ασφαλή.  

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!