jenga: Παίξτε με διαφορετικό τρόπο


Το 2004 εισήχθα στη Σχολή Κοινωνικής Eργασίας του Ανώτατου Τεχνολογικού…
Καλησπέρα, καλησπέρα σήμερα επιστρέφω, με την παρουσίαση ενός παιχνιδιού και με εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος, οι οποίοι ενισχύουν την μάθηση. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ, έχουμε ανάγκη την φαντασία.
Aς αρχίσουμε, λοιπόν να παρουσιάσουμε το jenka, όπου είναι κατάλληλο για παιδιά έξι ετών και πάνω.

Ποιες είναι οι δεξιότητες όμως που αναπτύσσει:
Αναπτύσσει δεξιότητες όπως κινητικές καθώς πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί αρμονικά τα άνω άκρα του. Επιπλέον αναπτύσσει την χωρική-οπτική ευφυΐα του παιδιού καθώς το ίδιο αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό και τον χώρο. Επιπρόσθετα το παιδί αναπτύσσει την κριτική του σκέψη καθώς πρέπει να σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο τουβλάκι για να φύγει από τη θέση του δίχως να χαλάσει το οικοδόμημα και μαθαίνει να είναι υπομονετικό, αφού πρέπει να περιμένει τη σειρά του.
Πως παίζεται:
Τοποθετώντας τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο, τρία σε κάθε επίπεδο και φτιάχνοντας έναν πύργο από τουβλάκια, κατόπιν πρέπει κάθε παίκτης να βγάλει ένα από το κάτω μέρος και να το τοποθετήσει στην κορυφή δίχως να χαθεί η ευστάθεια του “κτιρίου”.

Πως μπορούμε να το παίξουμε εναλλακτικά και να ενισχύσουμε τη μάθηση:
- Εξασκηθείτε στην μέτρηση: Μετρήστε τα πλακίδια
- “Δουλέψτε” την ορθογραφία: Γράψτε λέξεις και αφήστε τα παιδιά να συμπληρώσουν τις καταλήξεις
- Κάντε εξάσκηση σε μαθηματικές πράξεις: Γράψτε πράξεις και αφήστε το παιδί να τις λύσεις
- Ενισχύστε τις κατηγοριοποιήσεις: Γράψτε ονόματα, ζώο, πράγμα, φυτό
- Μάθετε τα χρώματα: Ζωγραφίστε τα πλακίδια με τα χρώματα που θέλει να μάθει τα παιδιά και κάντε εξάσκηση
- Μάθετε τους αριθμούς: Γράψτε αριθμούς πάνω στα πλακίδια και μετά πείτε στα παιδιά τους αριθμούς που θέλετε να τοποθετήσει στο ¨κτίριο¨
- Ανάγνωση: Γράψτε λέξεις και πείτε στο παιδί να της διαβάσει
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως πολλές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι φαντασία!
Καλή συνέχεια με παιχνίδι και μάθηση.

Το 2004 εισήχθα στη Σχολή Κοινωνικής Eργασίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πάτρας. Το 2008 αποφοίτησα από τη σχολή και η ενασχόληση μου σαν υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής με ώθησε να στραφώ στην Ειδική Αγωγή με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσω εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σαν Ειδική Παιδαγωγός στο νησί της Μυτιλήνης. Και τα πρωινά σε δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς ως κοινωνική λειτουργός. Επιπλέον συντονίζω ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών στο φάσμα του αυτισμού.Το μοτό μου ότι καθένας ειναι μοναδικός και διαφορετικός!