Η πραγματικότητα και η νέα μαμά

Όσο και αν προσπαθείς να προετοιμαστείς νέα μανούλα για τον ερχομό του πρώτου καινούριου μέλους της οικογένειας, πάντοτε η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι υπολογίζεις, έτσι δεν είναι;

Σαν νέα μαμά, παλεύεις ενάντια στο άγνωστο. Προσπαθείς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες και σου προκαλούν φόβο. Τι κι αν έχεις φανταστεί τον τέλειο τοκετό, την πιο όμορφη πρώτη μέρα στο σπίτι ή τον πιο γλυκό πρώτο μήνα με το μωράκι σας. Σίγουρα η κάθε νέα μαμά και το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό.

Το «υπέροχο» πλάνο
Η πραγματικότητα και η νέα μαμά

Θεωρώ πως δεν υπάρχει το «τέλειο» πλάνο. Η ψυχολογία αλλάζει, αισθάνεσαι πιο δυνατή για να προστατεύσεις αυτή τη μικρή ψυχούλα που έχεις τώρα στην αγκαλιά σου. Παράλληλα όμως και αδύναμη και συνεχώς η ερώτηση «είμαι καλή» τριγυρίζει στο μυαλό σου. «Κάνω όσα χρειάζεται», αναρωτιέσαι. Μελέτες δείχνουν πως το άγχος και η ευθύνη που νιώθουν οι μανούλες την πρώτη φορά είναι αδύνατον να συμβαδίσει με όλα αυτά τα ωραία κείμενα που διάβασαν περί εγκυμοσύνης.

Τα κάνω όλα σωστά;
Η πραγματικότητα και η νέα μαμά

Μιλώντας με μανούλες από τον περίγυρο μου κατέληξα ότι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να αναρωτιέσαι στην αρχή είναι: Το μωράκι μου έχει φάει; Είναι ασφαλές; Νιώθει την αγάπη που χρειάζεται; Αν είναι ευχαριστημένο και ευτυχισμένο ένα παιδί πιστεύω θα το δείξει στην πορεία με το δικό του μοναδικό τρόπο και σύμφωνα πάντα με την ηλικία του. Άλλωστε η απόλυτη τελειότητα βρίσκεται απλά μέσα στα χέρια σου!!!

Η πραγματικότητα και η νέα μαμά
Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα

Γλυκιές μου μανούλες τελειότητα και μητρότητα δεν πάνε παρέα. Δύσκολο μου φαίνεται να κάνεις τα ίδια πράγματα και τις ίδιες δραστηριότητες που έκανες πριν την εγκυμοσύνη και ως μαμά. Τουλάχιστον στην αρχή, μην απογοητεύεσαι. Από εμπειρίες από φίλες μου, καθώς δεν έχω γίνει μανούλα ακόμη, αν και λατρεύω τα παιδιά, θα σας αναφέρω αρκετά βράδια αϋπνίας και κούρασης και φυσικά λιγότερη «τελειότητα» γύρω γύρω. Μιλάω με επιείκεια, είμαι μαζί σας, όλα είναι δύσκολα στην αρχή!!! Το σπίτι γίνεται δεύτερη προτεραιότητα, η προσωπική περιποίηση θα χρειαστεί να πάει περίπατο τους πρώτους μήνες και η δουλειά υπάρχει μόνο για επιβίωση. Θέλω να προσαρμοστείς στη νέα πραγματικότητα. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη, λήθη για το κραγιόν και πολλά πολλά χαμόγελα με το αγγελούδι σου.

Σύγκριση με άλλες μαμάδες
Η πραγματικότητα και η νέα μαμά

Η επαφή με νέες μαμάδες, είναι λογικό, θα γίνει συχνότερη. Τίποτα δεν ταιριάζει όμως με τη δική σου πραγματικότητα ξεκάθαρα. Κάθε μαμά είναι διαφορετική και ζει σε διαφορετικές συνθήκες. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες. Δεν μπορείς να ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα σπίτι, άλλωστε, πόση βοήθεια παρέχεται από το οικογενειακό περιβάλλον κλπ. Επίσης, άλλες αντοχές έχουμε στα 25, άλλες στα 35, άλλες στα 40. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία κατάσταση που δεν έχεις ξαναζήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να θυμάσαι πως όταν όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα και να επικεντρωθείς σε αυτά που αξίζουν πραγματικά. Το χαμόγελο του μωρού σου, το άγγιγμα του, ακόμα και το κλάμα του,  είναι μερικά από αυτά..

Απλά αφέσου και ζήσε την κάθε στιγμή μαζί του. ΜΑΖΙ θα τα ξεπεράσετε όλα!!! Αυτό σημαίνει ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ!!!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!