Η παιδεία του ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά του

Η παιδεία του ανθρώπου συνδέεται συχνά με τη μόρφωση. Μπορεί αυτά τα δυο να συγχέονται , αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι συμβαδίζουν.  Τη μόρφωση την παίρνουμε με την εκπαίδευση και αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, μέσα από την εργασία και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Τι είναι η παιδεία

Η παιδεία, όμως, είναι πέρα και πάνω από τη μόρφωση. Παιδεία είναι το σύστημα αξιών που κουβαλάμε από το σπίτι και από τους γονείς μας, είναι όλα αυτά που πιστεύουμε, που υποστηρίζουμε και επιβεβαιώνουμε μέσα από τις επιλογές, τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής μας. Παιδεία είναι η ευγένεια, ο σεβασμός, η καλοσύνη, η ανθρωπιά, η δικαιοσύνη.

Η παιδεία του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένη με την ανατροφή που έχει δεχτεί ως παιδί μέσα στην οικογένειά του. Είναι η ανατροφή που έχουμε πάρει από τους γονείς μας και αυτή που επηρεάζει στον απόλυτο βαθμό κάθε έκφανση της ζωής μας.

Παιδεία και μόρφωση

Ο άνθρωπος, ωστόσο, εξελίσσεται συνεχώς. Γι’ αυτό και η παιδεία του ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική του ανάγκη να προχωρήσει πέρα από τα συγκεκριμένα όρια, που έθεσαν οι εκάστοτε συνθήκες στην  ανατροφή του μέσα στην οικογένειά του.

Θα ήταν άδικο να καταδικάσουμε τις μειωμένες χρηματικές απολαβές των γονιών μας και την αγραμματοσύνη τους ως τον παράγοντα εκείνο, που δεν επέτρεψε να γίνουμε άνθρωποι με παιδεία. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε πως παιδεία έχουν μόνο όσοι μεγαλώνουν σε ένα πλούσιο μορφωτικό περιβάλλον ή σε ένα εύπορο οικονομικά περιβάλλον. Θα ακυρώναμε την προσπάθεια του ατόμου στην αυτοβελτίωση του.

Στην σημερινή εποχή, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που έχει πολλά πτυχία. Στην πραγματικότητα, η μόρφωση δεν καθορίζεται από τα πτυχία που έχουμε. Καθορίζεται από την συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Συμπεριφορά που έχει διαμορφώσει το κάθε άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο έχει μεγαλώσει. Αξίες και ιδανικά που έχουμε υιοθετήσει από τους γονείς και βάση αυτών πορεύεται στην ζωή.

Πόσοι άνθρωποι έχουν αμέτρητα πτυχία, μεταπτυχιακό, διδακτορικό αλλά η απαράδεκτη συμπεριφορά τους τους κάνει υποδεέστερους; Πόσοι άνθρωποι είναι σε υψηλές θέσεις στην επαγγελματική κατάταξη όμως η κατάχρηση της εξουσίας τους δεν συμβαδίζει με το κύρος και την αξιοπιστία που θα έπρεπε να έχουν λόγω των ανώτερων σπουδών τους;

Πως συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία
Η παιδεία του ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά του

Η παιδεία του ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά του και στις πράξεις του.  Η μικροπρέπεια και η αγένεια χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που δεν έχει παιδεία. Τέτοια στοιχεία του χαρακτήρα τα συναντάμε και στους μορφωμένους και στους οικονομικά ευκατάστατους και στους κοινωνικά καταξιωμένους.

Υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις, βραβεία, που δε συναντήθηκαν ποτέ με την κοινωνική μόρφωση. Δεν ξέρουν να μιλήσουν, δεν ξέρουν να φερθούν, δεν ξέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ήρθαν στο δρόμο τους. Δεν ήταν στη διδακτική τους ύλη αυτά. Είναι εκείνοι που συχνά σνομπάρουν τους «αμόρφωτους» στον περίγυρό τους γιατί τους χαλάνε την εικόνα. Ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως καμία σχέση δεν έχει η ουσιαστική μόρφωση με τις ξερές γνώσεις που έμαθαν στα σχολεία. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι διαμόρφωση προσωπικότητας και σύνολο ηθικών αξιών που δε γράφονται σε κανένα βιβλίο.

Ο αγράμματος σιχαίνεται την αδικία και το συμφέρον στους ανθρώπους. Προστατεύει πάντα τους πιο αδύναμους και όσους δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέρει να αγαπά δίχως να περιμένει ανταπόδοση. Αγαπά αληθινά. Βλέπει το καλό στους άλλους, ακόμη κι όταν εκείνοι δεν το βλέπουν.

Είναι διακριτικός και ευγενής. Δε ρωτά, δε φέρνει σε δύσκολη θέση, σέβεται.

Μοιράζει τις συμβουλές του για να βοηθήσει πραγματικά και όχι για να δειχθεί.

Η παιδεία δεν μπορεί να κρυφτεί όταν την έχεις, ούτε και να ξεγελάσει για πολύ όταν δεν την έχεις.  Και σίγουρα είναι προσόν για εκείνον που την έχει. Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει και θα ξεχωρίζει όποιον την έχει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα παιδιά μας κι ας τα μεγαλώσουμε εκπαιδεύοντας τα πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός, πόσο όμορφη είναι η ευγένεια, καθώς και τις αξίες εκείνες που έχει ανάγκη ο κόσμος μας για να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!