Πάνω από τέσσερις αιώνες Όπερα

Η όπερα είναι μία τέχνη που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Η αρχή έγινε στην Φλωρεντία, όταν φιλόμουσοι και φιλότεχνοι άνθρωποι προσπάθησαν να αναβιώσουν το αρχαίο ελληνικό θέατρο.  Σε αυτή τη νέα τέχνη αποτυπώθηκαν τα εμβληματικά ιδεώδη της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη χώρα μας  παίζονταν όπερες ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ Έλληνες συνθέτες γράφουν έργα από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η όπερα είναι ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής τέχνης, στην οποία συνυπάρχουν αριστοτεχνικά πολλά είδη ξεχωριστών τεχνών, όπως η μουσική, τα εικαστικά, το δράμα, ο χορός κ.α.

Ο συνδυασμός όλων αυτών στοιχείων, είναι που δημιουργεί στο κοινό υψηλές συναισθηματικές δονήσεις. Ο θεατής κατακλύζεται από διαφορετικά συναισθήματα που εναλλάσσονται συνεχώς. Στο τέλος η όπερα έχει καταφέρει να προσφέρει μια πολύτιμη και μαγευτική βιωματική εμπειρία.  

Image by Patty Jansen from Pixabay
Γιατί είναι σημαντική η όπερα;

Σύμφωνα με την Guardian, η όπερα αντανακλά τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μέσα από την μεγάλη έκταση της ευάλωτης ανθρώπινης φωνής, η όπερα μπορεί να ωθήσει στην παραγωγή καθαρών συναισθημάτων.  Άλλωστε η θεματολογία της προέρχεται από την ίδια τη ζωή: αγάπη, θάνατος, απώλεια, πάθος, θυμός, χαρά.

Image by David Mark from Pixabay

Η Guardian αναφέρει τις προτάσεις διευθυντών όπερας  από όλον τον κόσμο, για εκείνους που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το μουσικό είδος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μύκονος και καραντίνα

  • La Bohème, Giacomo Puccini
  • Don Giovanni, Wolfgang Amadeus Mozart
  • La Traviata, Giuseppe Verdi
  • Carmen, Georges Bizet
  • Rigoletto, Georges Bizet
  • Madama Butterfly, Giacomo Puccini

Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας με τον δικό της τρόπο, την κατάσταση που βιώνουμε όλοι παγκοσμίως λόγω του social – distancing, προβάλλει on – line κάθε βράδυ μία διαφορετική όπερα. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εδώ.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!