Γεωργία Βασιλιάδου

Η Γεωργία Βασιλιάδου

Η Γεωργία Βασιλιάδου κατά κόσμο, Γεωργία Αθανασίου γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης. Σταμάτησε το σχολείο πολύ νωρίς για να εργαστεί σε κατάστημα, βοηθώντας έτσι την οικογένειά της μετά το θάνατο του πάτερα της. Άλλαξε η ίδια το όνομά της σε Βασιλειάδου, όταν αποφάσισε πως αυτό που ήθελε να κάνει είναι να ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη και το τραγούδι.

Τα πρώτα χρόνια
Η Γεωργία Βασιλιάδου

Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Ως αφορμή στάθηκε η εμφάνισή της ως μέλος της χορωδίας του θεάτρου Ολύμπια στο έργο Ερνάνη του Τζουζέπε Βέρντι ένα χρόνο πριν (1922). Σπούδασε φωνητική μουσική και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες οπερέτες. Λίγο αργότερα εισχώρησε στο θέατρα και συνεργάστηκε με μεγάλους θιάσους της εποχής όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κυβέλης, του Δημήτρη Μυράτ και του Αιμίλιου Βεάκη ερμηνεύοντας διάφορους ρόλους.

Αλέκος Σακελάριος… Μια νέα καριέρα ξεκινά!
Γεωργία Βασιλιάδου

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 αποφάσισε να αποσυρθεί και να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της. Ο Αλέκος Σακελάριος όμως είχε άλλη άποψη. Στα μέσα λοιπόν του τριάντα ο Σακελάριος ετοιμάζεται να ανεβάσει στο θέατρο “Ιντεάλ” τη μουσική κωμωδία “Κορίτσια για παντρειά”. Ο θίασος είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, έμενε μόνο να βρεθεί μια καρατερίστα η οποία θα ενσάρκωνε το ρόλο της κουτσομπόλας, της “κυρα-Καλλιόπης”.

“Στέμμα” το στέκι των ηθοποιών
Η Γεωργία Βασιλιάδου

Το καφενείο “Στέμμα” ήταν το στέκι των ηθοποιών. Εκεί μαζεύονταν όλοι οι άνεργοι ηθοποιοί και μεταξύ καφέ και ούζου κλεινόντουσαν οι συνεργασίες. Εκεί λοιπόν πήγε και ο Αλέκος Σακελάριος και άρχισε να παρακολουθεί μια-μια όλες τις φυσιογνωμίες που υπήρχαν στο καφενείο. ‘Όταν το βλέμμα του συνάντησε τη μορφή της Γεωργίας Βασιλειάδου κατάλαβε αμέσως ότι βρήκε αυτό που έψαχνε. Αφού συνομίλησαν και έκαμψε τις όποιες αμφιβολίες είχε η Βασιλειάδου σχετικά με το κατα πόσο ήταν ικανή ή όχι να παίξει σ’ αυτό το είδος (μουσική κωμωδία) συμφώνησαν. Οι κριτικές που απέσπασε γι αυτή της την εμφάνηση ήταν πολύ καλές. Με τον τρόπο αυτό σιγά-σιγά εισχώρησε στον κινηματογράφο διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα. “Ο θησαυρός το μακαρίτη”, “η θεία απ’ το Σικάγο “, η κυρά μας η μαμή” ,” η ωραία των Αθηνών”, ” ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός” ήταν μόνο κάποιες απ’ τις ταινίες που πρωταγωνίστησε.

Η φιλία της με το Βασίλη Αυλωνίτη.
Γεωργία Βασιλιάδου

Ως συνθιασάρχης με το Βασίλη Αυλωνίτη και το Νίκο Ρίζο έπαιξε στα έργα: “Οι γαμπροί της Ευτυχίας”, “Οι νεόπλουτοι”, “Ο εραστής έρχεται” και σε πολλά πολλά ακόμη. Η συνάντησή τους στη σκηνή ήταν μοναδική. Η χημεία τους ήταν τέτοια που πραγματικά μάγευε το κοινό. Ήταν σπάνιο να δεις τέτοια χημεία μεταξύ δυο ηθοποιών. Το ίδιο σπάνια όμως ήταν και η φιλία που τους έδενε. Ήταν γνωστό ότι ο Βασίλης Αυλωνίτης είχε πάθος με τα χαρτιά και τα άλογα. Εκεί “ακουμπούσε” όλα τα χρήματα που έβγαζε απ’ το θέατρο και τον κιμηματογράφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γεωργία Βασιλειάδου του πρότεινε να της δίνε τα λεφτά που βγάζει για να του τα φυλάει…. κι όντως αυτό συνέβαινε μέχρι τη στιγμή που εκείνος της ζήτησε τα λεφτά του πίσω. Εκείνη μη μπορώντας να κάτι κάτι άλλο του τα έδωσε αποκαλώντας τον “κεφάλα”.

Το τέλος

Η Γεωργία Βασιλιάδου σταμάτησε την καριέρα της το 1975, όταν ακόμα βρισκόταν στο απόγειό της: «Θέλω να φύγω με ζήτω κι όχι με γιούχα»… είχε πει, κι έτσι έκανε. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 σε ηλικία 83 ετών στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!