Φιλοποίμην Φίνος: Κάπως έτσι άρχισαν όλα…

Φιλοποίμην Φίνος: Κάπως έτσι άρχισαν όλα...

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Τιθορέα Λορκίδος το 1908. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και είχε γίνει ένας απ’ τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς επιχειρηματίες. Είχε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και στην επαρχεία με πιο γνωστή το Αλκαζάρ. Το Αλκαζάρ ήταν το μεγαλύτερο θερινό σινεμά της Αθήνας. Από ‘κει πήρε ο Φίνος και τα πρώτα ερεθίσματα της εβδόμης τέχνης.

Μπήκε εσωτερικός στην Ιόνιο σχολή αλλά αποφοίτησε απ’ το δημόσιο σχολείο στο Παγκράτι (Αθηναϊκό Λύκειο Μεγαρέως). Αγαπούσε πολύ την υποκριτική και τη λογοτεχνία και απ’ τα μαθητικά του ακόμα χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του κατάρτιση με ένα μεταπτυχιακό πολιτικών επιστημόνων στη Γερμανία.

Έτσι άρχισαν όλα…

Το 1930 δημιούργησε και εγκατέστησε στο Αλκαζάρ το πρώτο μηχάνημα ήχου, ενώ το 1935 με τη βοήθεια του φίλου του Ιωάννη Σαλίβερου, που ήταν ηλεκτρονικός, κατασκευάζουν ένα σύγχρονο ηχοληπτικό μηχάνημα. Το 1938 ίδρυσε τα “Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο” στο Καλαμάκι. Τον Απρίλιο του 1940 γυρίζεται η πρώτη ταινία με τίτλο : “Το τραγούδι του χωρισμού” σε σενάριο του Δημήτρη Μπόγρη και πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ο φίνος στην ταινία αυτή εκτός απ’ τα τεχνικά ζητήματα είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Η επιτυχία που προσδοκούσαν όμως δεν ήρθε, παρ’ όλο που σήμερα ή ταινία αυτή αποκτά ιστορικό χαρακτήρα!

Σκηνές απ’ το Αλβανικό Μέτωπο
Φιλοποίμην Φίνος: Κάπως έτσι άρχισαν όλα…

Το 1940 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Φίνο. Όταν η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα ο Φιλοποίμην Φίνος παρουσιάζεται μαζί με του παλιούς του συνεργάτες στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και προσφέρει τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας, συγκροτώντας συνεργείο λήψεων επικαίρων στο Αλβανικό Μέτωπο. Οι ταινίες που γυρίστηκαν για τα “Επίκαιρα” απαθανάτιζαν τα παλικάρια της Ελλάδας να πολεμούν με γενναιότητα και να νικούν τους Ιταλούς. Αυτό όπως είναι φυσικό ενθάρρυνε και εμψύχωνε τον κόσμο. Όταν στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Αθήνα σταματούν αμέσως τους οπερατέρ των “Επικαίρων”, καταστρέφουν όλες τις ταινίες και προσπαθούν να βρουν και όλα τ’ αρνητικά.

Στη μανία του επάνω οι Γερμανοί θα κάψουν τα κινηματογραφικά στούντιο. Χάρη στη διορατικότητα του Φίνου όμως που δίνει σε κάποιον φίλο του κάποια απ’ τα αρνητικά για να τα κρύψει έχουμε σήμερα το ιστορικό ντοκουμέντο σκηνών απ’ το Αλβανικό Μέτωπο.

Η πρώτη επίσημη ταινία
Φιλοποίμην Φίνος: “Η φωνή της καρδιάς”

Η πρώτη επίσημη ταινία της Φίνος Φιλμ θα ξεκινήσει να γυρίζεται το 1941 και τα γυρίσματα της θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο χρόνο. Ο τίτλος της ταινίας ήταν: “Η φωνή της καρδιάς” με πρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Αλέκο Λειβαδίτη, το Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Δημήτρη Χορν, την Καίτη Πάνου και άλλους. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Φίνος φρόντιζε να εξασφαλίσει το φαγητό όλων όσων συμμετείχαν στα γυρίσματα. Η ταινία αυτή έκανε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε την αφετηρία του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η σύλληψη του Φίνου

Ήταν αρχές του 1944 όταν οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον Φίνο και τον πατέρα του. Η αφορμή ήταν ότι έδιναν φαγητό (κριθάρι και σιτάρι) σε αντιστασιακά τμήματα. Δικάστηκαν λοιπόν και καταδικάστηκαν και οι δυο σε θάνατο. Ο πατέρας του θα εκτελεστεί αφού πρώτα έχει καταφέρει να πείσει τους δικαστές ότι ο γιος του δεν είχε καμιά σχέση με το συμβάν αυτό. Ο Φιλοποίμην Φίνος θα αφεθεί ελεύθερος με την προϋπόθεση να παραχωρήσει όλη του την περιουσία στις δυνάμεις κατοχής. Απ’ τη στιγμή εκείνη και μετά ο Φίνος θα ασχοληθεί μόνο με τη δουλειά του. Με μοναδικό του σκοπό να δημιουργήσει καλό εμπορικό κινηματογράφο.

Ο γάμος του και η ζωή του
Η γυναίκα της ζωής του Τζέλλα Βανάκου

Με την Τζέλλα Βανάκου γνωρίστηκαν λίγο πριν τον πόλεμο και παντρεύτηκαν το 1947 στο σπίτι της μητέρας της. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο καλός τους φίλος Αλέκος Σακελάριος. Η Τζέλλα ήταν το στήριγμα της ζωής του παρά το γεγονός ότι δίπλα του στερήθηκε ανέσεις, πολυτέλειες και ψυχαγωγία. Η ίδια είχε αναφέρει: “Όλη του τη ζωή την είχε δώσει και την είχε αφιερώσει στον κινηματογράφο και μόνο. Το σπίτι, η διασκέδαση, η ψυχαγωγία ήταν δεύτερο πλάνο για μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεργασίες
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Μάνο Χατζηδάκη

Γύρισε συνολικά 175 ταινίες μεταξύ των οποίων ήταν: “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, “Ζητείται Ψεύτης”, “Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός”,”Για ποιόν χτυπά η κουδούνα” και πολλές ακόμα. Ο κύκλος της Φίνος Φιλμ θα ξεκινήσει το 1943 και θα κλείσει το 1977 με την προβολή της ταινίας “Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται”.

Συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς μεταξύ των οποίων είναι ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, Ο Κώστας Καζάκος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, Ο Μίμης Φωτόπουλος, η Γεωργία Βασιλιάδου, η Ζωή Λάσκαρη, Η Ρένα Βλαχόπουλου, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Κατράκης και πολλοί πολλοί άλλοι.

Αυλαία

Η αυλαία για τον Φιλοποίμην Φίνο θα πέσει στις 26 Ιανουαρίου του 1977 μετά από επταετή μάχη με τον καρκίνο.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!