Now Reading
Εξωσωματική: Το ταξίδι προς τη μητρότητα έτσι όπως το βίωσε η Χρυσάνθη

Εξωσωματική: Το ταξίδι προς τη μητρότητα έτσι όπως το βίωσε η Χρυσάνθη

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να φιλοξενώ σήμερα στη νέα μας στήλη, “Μαμά και παιδί”, τη Χρυσάνθη. Στη συζήτηση που κάναμε η Χρυσάνθη μοιράστηκε μαζί μας το δικό της ταξίδι προς τη μητρότητα. Με τη βοήθεια της επιστήμης (εξωσωματική γονιμοποίηση) απέκτησε δυο απ’ τα τρία υπέροχα παιδάκια της. Πριν όμως ξεκινήσετε να διαβάζετε τη συνέντευξη αυτή θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για να τη γνωρίσετε λίγο καλύτερα.

Η Χρυσάνθη είναι παντρεμένη από το 2011. Έχει ένα γιο που το καλοκαίρι θα γίνει 7 χρόνων και τα διδυμάκια της που γεννήθηκαν τα Χριστούγεννα. Στο χορό των εξωσωματικών μπήκε άνοιξη / καλοκαίρι του 2013. “Ο μεγάλος μου γιος δεν είναι από εξωσωματική. Αμέσως μετά την πρώτη αποτυχημένη μου εξωσωματική και περιμένοντας ένα μήνα να συνέλθω για να μεταφέρω 2 εμβρυάκια που μου είχαν μείνει, έμεινα έγκυος φυσιολογικά“. Ας δούμε λοιπόν λεπτομερώς τι έχει να μας πει!


Πότε ήταν η κομβική στιγμή που είπατε σαν ζευγάρι “δεν πάει άλλο τώρα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της επιστήμης.

Με τον άντρα μου ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για παιδί αμέσως μόλις παντρευτήκαμε. Μετά από ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα είπαμε να κάνουμε τις πρώτες εξετάσεις. Εκεί βρέθηκε ένα πρόβλημα στη μία μου σάλπιγγα, την οποία μερικούς μήνες μετά αφαίρεσα. Μετά την επέμβαση περιμέναμε άλλο ένα χρόνο αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Επειδή λοιπόν και τα χρόνια περνούσαν και οι πιθανότητες μας ήταν έτσι κι αλλιώς μικρότερες με τη μία σάλπιγγα, είπαμε να προχωρήσουμε σε μία πιο συντονισμένη προσπάθεια με τη βοήθεια της επιστήμης.


Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του γιατρού;
Εξωσωματική: Το ταξίδι προς τη μητρότητα έτσι όπως το βίωσε η Χρυσάνθη

Έχω κάνει δύο διεγέρσεις με δύο διαφορετικούς γιατρούς. Στην πρώτη μου προσπάθεια πήγα σε έναν από τους γνωστούς γιατρούς του χώρου με το σκεπτικό ότι είναι πολύ έμπειρος & οργανωμένος και θα είχαμε γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό αποδείχτηκε λάθος. Τη δεύτερη προσπάθεια την έκανα με τον κανονικό μου γυναικολόγο. Το κριτήριο ήταν η εμπιστοσύνη που του είχα & η σιγουριά ότι θα με προσέξει σεβόμενος τη μοναδικότητά μου. 


Ποιά ήταν τα συναισθήματά σου λίγο πριν χτυπήσεις για πρώτη φορά την πόρτα του ιατρείου;

Νομίζω κυρίως φόβος και αγωνία. Φόβος για το άγνωστο , την όλη διαδικασία & τα φάρμακα που θα έπρεπε να πάρω, αλλά και αγωνία για το αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτά όμως πάντα υπήρχε και η ελπίδα ότι έρχομαι πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούσα τόσο πολύ. 


Πως διαχειρίζεται κανείς ένα αρνητικό τεστ όταν έχει κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει ως εκεί; Πιστεύεις είναι διαφορετικά τα συναισθήματα για τα δύο φύλλα;

Την πρώτη φορά που πήρα αρνητικό τεστ αισθάνθηκα συντριβή. Ένιωσα ότι απέτυχα προσωπικά και φοβήθηκα ότι δε θα καταφέρω ποτέ να κάνω παιδί. Είχα πιστέψει ότι ναι μεν χρειάστηκε να μπω σε αυτή τη διαδικασία αλλά αφού έκανα τα πάντα “σωστά” θα πετύχαινα το στόχο μου αμέσως! Πιστεύω ότι τα συναισθήματα είναι διαφορετικά για τη γυναίκα και τον άντρα. Ναι και ο άντρας μου στενοχωρήθηκε πολύ αλλά είναι διαφορετικό νομίζω το “βάρος” που κουβαλάει η γυναίκα. Εκείνη πρέπει να τα “καταφέρει” και αυτή χρεώνεται την αποτυχία μέσα της. 


Ποιος είναι ο ρόλος του άντρα σ’ αυτή τη διαδικασία;

Πιστεύω ότι ο ρόλος του άντρα είναι καθοριστικός σε όλη αυτή τη διαδικασία που είναι αρκετά ψυχοφθόρα. Η στάση του είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία της γυναίκας & κατ’ επέκταση για τη μεταξύ τους σχέση. Πρέπει να είναι δίπλα στη γυναίκα και να την στηρίζει σε κάθε βήμα. Είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι.


Κι όταν τελικά η επιθυμητή θετική χοριακή έρθει, το άγχος τελειώνει εκεί;
Εξωσωματική: Το ταξίδι προς τη μητρότητα έτσι όπως το βίωσε η Χρυσάνθη

Όχι βέβαια. Τελειώνει το άγχος, “άραγε μπορώ να μείνω έγκυος?” και αρχίζει το άγχος να πάνε όλα καλά με την εγκυμοσύνη. Αρχικά υπάρχει το άγχος να αυξηθεί σωστά η χοριακή, στη συνέχεια το άγχος να δεις το έμβρυο στον  υπέρηχο, μετά να ακούσεις την καρδούλα και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη ένα νέο άγχος προστίθεται. Μέχρι να γεννηθεί το μωρό και να ξεκινήσουν τα επόμενα άγχη που συντροφεύουν όλους τους γονείς για μια ζωή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κοινωνικός περίγυρος: ήρθατε ποτέ σε δύσκολη θέση με ερώτηση τύπου: “εσείς παιδάκια έχετε”; ή με σχόλια όπως “ε, τι περιμένετε και δεν κάνετε;

Ευτυχώς μόνο ένα άτομο θυμάμαι να μου έχει κάνει τέτοιου τύπου ερώτηση και ναι με έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Μάλιστα θυμάμαι ότι έτυχε όταν είχε γίνει αυτό το σχόλιο να ήταν πολύ κοντά σε μία από τις αποτυχημένες μου προσπάθειες και η ψυχολογία μου ήταν πολύ άσχημη. Πέρναγα ότι πέρναγα και είχα κάποιον άσχετο να σχολιάζει κάτι που με πόναγε τόσο πολύ.


Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που σκέφτεται να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό αλλά έχει ενδοιασμούς.

 Να ενημερωθεί όσο περισσότερο γίνεται, να ψάξει καλά πριν επιλέξει γιατρό και να είναι πάντα αισιόδοξη! Η καλή ψυχολογία και η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά βοηθάει απίστευτα! Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο ταξίδι που να έχει έναν προορισμό που να αξίζει περισσότερο! 

Κλείνοντας, κι αφού σ’ ευχαριστήσω πολύ για το χρόνο που μας αφιέρωσες και την εμπιστοσύνη που μας έδειξες, θα ήθελα να μου συμπληρώσεις τη φράση: “Όταν κράτησα το μωρό μου αγκαλιά για πρώτη φορά…

ξέχασα ότι άσχημο είχα περάσει, όλες τις πίκρες και τις αγωνίες και ένιωσα πλημμυρισμένη από αγάπη! Επίσης η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θέλω να το ξαναζήσω όλο αυτό & να κρατήσω κ άλλο μωρό στην αγκαλιά μου … και στάθηκα πολύ τυχερή αφού κατάφερα να κρατήσω άλλα 2!! 

Δείτε τα σχόλια (2)
  • Ο δρόμος της μητρότητας είναι ότι πιο υπέροχο μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα. Δυστυχώς όμως πολλές φορές τα προβλήματα και αναποδιές ας το πούμε μπορεί να μας φέρουν στο όριο να τα παρατήσουμε. Μπράβο σου που δεν το έκανες. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και να είναι πάντα ευτυχισμένα.

  • Η Χρυσάνθη είναι μια πολύ δυνατή κοπέλα και το μήνυμα που ήθελε να περάσει στις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι είναι να μην τα παρατούν. Με υπομονή και επιμονή όλες θα τα καταφέρουν. Είναι πραγματικά αξιέπαινη! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσες τελικά δεν φτάσουν στην “Ιθάκη” τους δεν είναι!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!