Εθισμένη στο κινητό: πως να κάνεις detox

Είναι το κινητό το πρώτο πράγμα που ανοίγεις το πρωί και το τελευταίο που κλείνεις το βράδυ; Τσεκάρεις mail, σκρολάρεις στα κοινωνικά δίκτυα και χαζεύεις άσκοπα σε ιστοσελίδες;  Φαντάσου πώς θα ήταν τα πράγματα αν το τηλέφωνό σου απουσίαζε από το δωμάτιο. Το κινητό μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς ένα στοιχείο εθισμού, το οποίο μας αποσπά από το παρόν και την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν απλοί τρόποι που θα σε κάνουν να αποτοξινωθείς από αυτό και να συνειδητοποιήσεις πως η μέρα μπορεί να γίνει πολύ πιο παραγωγική κι ενδιαφέρουσα. Όλα είναι θέμα επιλογών, παν μέτρον άριστον λοιπόν.

Αν δεν είσαι σίγουρη ότι έχεις εθιστεί, δες τα παρακάτω συμπτώματα, σου ταιριάζει κανένα;

  • σε απορροφά η χρήση του
  • θυμός, ένταση και μελαγχολία όταν δεν υπάρχει σήμα
  • χάνεις την αίσθηση του χρόνου πολλές φορές όταν το χρησιμοποιείς
  • έντονη αύξηση της χρήσης του
  • μειωμένες κοινωνικές δραστηριότητες
  • σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στα μάτια, πιάσιμο του αυχένα, απώλεια ύπνου

Κάνε detox από το κινητό με 3 τρόπους:

Βάλε προτεραιότητες

Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις πολλά πράγματα να κάνεις μέσα στη μέρα και παρόλα αυτά να σπαταλάς τον χρόνο σου στα social media; Και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως η ώρα έχει περάσει και δεν έκανες απολύτως τίποτα. Η λύση είναι απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να θέσεις προτεραιότητες, από την πιο σημαντική έως την πιο ασήμαντη. Μπορείς να αρχίσεις το πρωινό σου για παράδειγμα χωρίς να ασχοληθείς με το κινητό. Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτή τη μέθοδο είναι να μη μπεις στη διαδικασία του να ανοίξεις το τηλέφωνό σου πριν από την εκάστοτε εργασία, γιατί σίγουρα θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Ξέχνα ότι έχεις smartphone όταν είσαι έξω

Εθισμένη στο κινητό: πως να κάνεις detox

Την επόμενη φορά που θα βγεις με αγαπημένα σου πρόσωπα βάλε στην άκρη το κινητό και ξέχασε απλά πως υπάρχει. Δεν υπάρχει πιο άσχημο πράγμα από το να βλέπεις μια παρέα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι και παρόλα αυτά να μην αναπτύσσεται καμία επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς όλοι ασχολούνται με τα κινητά. Επομένως, μην αναλώνεις τον πολύτιμο χρόνο που έχεις μαζί τους στο να χαζεύεις το τι κάνουν οι διαδικτυακοί σου φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συζήτησε με τα άτομα που έχεις απέναντί σου και μην αφήνεις τα κινητά να σου στερήσουν όμορφες στιγμές από την ζωή σου.

Διάβασε ένα καλό βιβλίο

Εθισμένη στο κινητό: πως να κάνεις detox

Έρχεται η στιγμή που θέλεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Είναι λοιπόν η ώρα να χουχουλιάσεις απλά και όμορφα στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Τι θα έλεγες αν η συντροφιά σου τη στιγμή εκείνη δεν είναι το ίντερνετ αλλά ένα καλό βιβλίο; Διαβάζοντας θα έχεις την ευκαιρία να ξεχάσεις όσα σε απασχολούν και σε γεμίζουν άγχος. Θα μεταφερθείς σε ένα άλλον κόσμο, πιο μαγικό, πιο όμορφο. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρεις να ηρεμήσεις πνευματικά, να μπεις σε μία κατάσταση πλήρους χαλάρωσης, η οποία θα σε βοηθήσει ακόμα και στο να κοιμηθείς καλύτερα και πιο εύκολα. ‘Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει πως η χρήση κινητού πριν τον ύπνο μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές και αϋπνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάλε χρονικό όριο

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μειώσεις τον χρόνο που περνάς με το κινητό στο χέρι είναι να θέσεις κάποια όρια χρήσης. Αν για παράδειγμα δε γίνεται με τίποτα να κόψεις τη συνήθεια του να το χρησιμοποιείς πριν τον ύπνο, βάλε ειδοποίηση να το κλείσεις μετά τη μισή ώρα. Αυτό θα βοηθήσει και να απολαύσεις μισή ώρα παραπάνω ύπνο.

Ακόμα μία αρκετά χρήσιμη λειτουργία που είναι πλέον διαθέσιμη στα smartphones σου επιτρέπει να ελέγχεις πόσες ώρες περνάς τη μέρα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο. Σου δίνεται η επιλογή επίσης να απενεργοποιούνται κάποιες εφαρμογές όταν ξεπερνάς το όριο που έχεις ορίσει και σου απαγορεύει την πρόσβαση για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο εθισμός στα κινητά δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρό. Όσο εξαρτάσαι περισσότερο από το κινητό για τις καθημερινές σου ασχολίες, τόσο δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό.  Χρησιμοποίησε το με μέτρο στην καθημερινότητα σου και μην εξαρτάς την ζωή σου και την ψυχική σου υγεία από αυτό. Η ζωή είναι πολύ μικρή, ζήσε την λοιπόν και άσε το κινητό από το χέρι τώρα!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!