Εσύ πόσα γνωρίζεις για το μπλε χρώμα;

Αν το μπλε είναι ένα από τα αγαπημένα σου χρώματα, τότε σίγουρα πρέπει να μάθεις αυτές τις 5 χρήσιμες πληροφορίες!

Photo from Pinterest

Το μπλε είναι ένα από τα βασικά χρώματα του ορατού φάσματος. Είναι το χρώμα του καθαρού ουρανού και της βαθιάς θάλασσας. Η ετυμολογία τη λέξης στα ελληνικά προέρχεται από την αντίστοιχη αγγλική και γαλλική λέξη (bleu), η οποία και έχει γερμανική προέλευση. Μαζί με το πράσινο και το ροζ ανήκει στην χρωματική κατηγορία των ιριδοληπτικών χρωμάτων, δηλαδή μια κατηγορία χρωμάτων η οποία επιδρά αρνητικά στην ίριδα του ματιού, με αποτέλεσμα να δυσαρεστεί τον παρατηρητή.

Photo from Pinterest

Το νέιβι μπλου (αγγλικά: navy blue, που σημαίνει: ναυτικό μπλε) είναι μια πολύ σκούρα απόχρωση του μπλε. Πήρε το όνομα του από το σκούρο μπλε (σε αντίθεση με το λευκό) που φορούν οι αξιωματικοί στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό από το 1748 και ακολούθως υιοθετήθηκε από άλλα πολεμικά ναυτικά σε όλο τον κόσμο. Αρχικά ονομάστηκε “marine blue”, αλλά σύντομα μετονομάστηκε σε “navy blue”.

Photo from Pinterest

Σε πολλούς πολιτισμούς θεωρείται το πιο προστατευτικό απ’ όλα τα χρώματα. Στην Μέση Ανατολή πχ. θεωρείται ότι οι μπλε πόρτες εμποδίζουν την είσοδο κακών πνευμάτων, ενώ στην νοτιοδυτική Αμερική οι άνθρωποι συχνά βάφουν τις οροφές στις βεράντες για να διώχνουν τα φαντάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Photo from Pinterest

Πριν από την ανακάλυψη των ψυγείων χρησιμοποιούσαν το μπλε του κοβαλτίου σε κουζίνες και κελάρια γιατί τα έντομα, αντίθετα με τους ανθρώπους, απωθούνται από αυτό το χρώμα.

Photo from Pinterest

Επίσης, το μπλε για πολλούς λαούς θεωρείται σύμβολο ελπίδας και πίστης από τα αρχαία χρόνια. Σε ορισμένες παραδώσεις μάλιστα, υπάρχει και η παράδοση οι νύφες να φορούν κάτι μπλε επάνω τους.

Photo from Pinterest
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!