ΕΠΟΧΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ… ΚΩΛΟΦΩΤΙΑΣ

Είναι γνωστές οι φράσεις: βυθίζεται στη σιωπή, μιλούν με τις σιωπές, η σιωπή μου προς απάντησή σου, ήπιε το αμίλητο νερό και άλλες παρόμοιες…. Που πέρασαν απ’ το μυαλό μου, προσπαθώντας να καταλάβω, ποιες είναι οι θέσεις των σύγχρονών φιλοσόφων – πνευματικών ανθρώπων, αυτού του τόπου για τη σημερινή πραγματικότητα. Τα έχουμε ακούσει όλα. Σωστά, λάθος, λίγα, πολλά, λογικά, ανοησίες, αδιάφορα, εντυπωσιακά… απ’ όλους, εκτός από εκείνους που ασχολούνται με κάτι πολύ βασικό, «τη σκέψη» και μάλιστα με τρόπο εξειδικευμένο.

Η τέχνη…

… (η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός), μπορούν να αντανακλούν και να διαμορφώσουν την πρόβλεψη καταστροφών και τις αντιδράσεις μας σε αυτές. Η ακαδημαϊκή φιλοσοφία, όμως, με την ανάλυση, την επιχειρηματολογία και την κριτική της κοινής λογικής, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση απ’ τους πολίτες, της κατάστασης που βιώνουν. Γιατί από την αρχαιότητα, η προοπτική των φιλοσόφων κλίνει να είναι αυτή των απλών ανθρώπων που δεν είναι ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ούτε σχεδιαστές δημόσιας πολιτικής.

ΕΠΟΧΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ… ΚΩΛΟΦΩΤΙΑΣ
Άλλωστε οι πολίτες,..

… θεωρούνται συχνά «παθητικά αντικείμενα» των ενεργειών που αναλαμβάνουν οι αρχές για να τους «προστατεύσουν» και να τους «βοηθήσουν». Ουσιαστικά είναι τα θύματα κάθε καταστροφής που την αντιλαμβάνονται ή όχι, αλλά μέσα στην καθημερινότητά τους, τη βιώνουν ως τρόμο. Φυσικά κι οι φιλόσοφοι αισθάνονται αυτό το συναίσθημα και συχνά κρατάνε τις επιφυλάξεις τους. Ίσως να μη νοιώθουν προετοιμασμένοι για μια τέτοια έκθεση ή να μην έχουν την ικανότητα αυτή τη στιγμή για δημόσιο λόγο ή… μπορώ να βρω κι άλλες δικαιολογίες.

Οι καταστροφές προκαλούν,..

… πάντα, έκπληξη και σοκ. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Αλλά δεν μένουμε βουβοί και άπραγοι. Και μαζί με μας, ζητάμε να ακουστούν και οι πιο δυνατές σκέψεις. Που κρατούν αποστάσεις απ’ την ανοησία και δεν ξεφεύγουν με γνώμες, απόψεις, συζητήσεις και φλυαρίες. Η γνώση των φιλοσόφων – πνευματικών ανθρώπων, περιλαμβάνει τα πραγματικά συμβάντα και το μεγαλείο μιας φιλοσοφίας προκύπτει από τα συμβάντα με τα οποία διασταυρώνει τις έννοιές της (ηθική, αισθητική, λογική κλπ). Είναι ένας βαθύς τρόπος σκέψης που θα οδηγήσει κι εμάς, σε ένα πιο βαθύ επίπεδο κατανόησης των γεγονότων. Στην περίπτωσή μας: Η σιωπή είναι χειρότερη. Όλες οι αλήθειες που αποσιωπώνται, γίνονται δηλητηριώδεις. (Φρίντριχ Νίτσε).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!