Now Reading
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ… ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ… ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μιλάς για την πραγματικότητα

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μιλάς για την πραγματικότητα. Όχι γιατί θα πεις αλήθειες που θα πικράνουν ή θα θυμώσουν κάποιους. Αλλά γιατί ότι ξεστομίσεις το έχεις συνειδητοποιήσει, εσύ, πρώτος και είναι οδυνηρό. Το «σπουδαίο» ανθρώπινο είδος του Δυτικού πολιτισμού, εγκληματεί πάνω στο είδος του για το κέρδος και την επιβολή της εξουσίας από τότε που “ανακαλύφθηκαν” οι πέτρες. Θα προσπεράσω μερικούς αιώνες και θα πάω στον 13ο αιώνα και στα πιο αιματοβαμμένα χέρια παγκόσμιας Ιστορίας, αυτά του Τζένγκις Χαν. Η μογγολική επιδρομή που θα μάστιζε την Ασία για δύο αιώνες, στοίχισε εξήντα εκατομμύρια ζωές.

Στην περίοδο…

… από τον 5ο  μέχρι το 15ο  αιώνα συναντάμε μια μακρά περίοδο αμάθειας και  φόβου, τον Μεσαίωνα: σκοταδισμός, κυνήγι μαγισσών, συγχωροχάρτια, χριστιανικές εκστρατείες, επεκτατισμού (Σταυροφορίες), φεουδαρχισμός, πόλεμοι και λιμός. Δολοπλοκίες, δολοφονίες, βασανιστήρια, κοινωνικές αδικίες. Προς το τέλος του (15ος αιώνας) η γρήγορη εξάπλωση της πανώλης – σε διάστημα 18 μηνών – σκότωσε τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης. Σχεδόν εκατό εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρώτη απόβαση του Χριστόφορου Κολόμβο από τον Frederick Kemmelmeyer (1755 – 1821)
 
Τον 15ο αιώνα,..

… επίσης, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι επίγονοί του ανακάλυπταν τον «Νέο Κόσμο» και ξεκινούσε μια νέα εποχή για τη γνωστή ανθρωπότητα με την εξολόθρευση των γηγενών πληθυσμών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, αφανίστηκε το 80% του πληθυσμού, γύρω στα εκατό εκατομμύρια. Τον 16ο  αιώνα η Ευρώπη κι η Αμερική «εγκαινίασαν» το θεσμό της σκλαβιάς των κατοίκων της Αφρικής. Το δουλεμπόριο που καταργήθηκε τον 19ο αιώνα πήρε μαζί του, εξαιτίας της κακομεταχείρισης, δεκαπέντε εκατομμύρια ζωές.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

… χάθηκαν 65 εκατομμύρια ζωές, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο ολοκαύτωμα 72 εκατομμύρια ζωές. Στον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών περίπου 70.000 και 40.000 αντίστοιχα. Τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 166.000 και 80.000. Και το όνειδος να συνεχίζεται με τη φρίκη στο Βιετνάμ, τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου και του Ρόμπερτ Κένεντι, την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία μετά την Άνοιξη της Πράγας…

«Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά» («Pecunia non olet»)
Όλα αυτά…

… κι όσα πολλά δεν ανέφερα, καλύπτονται απ’ τη μυρωδιά του χρήματος. Το μυστικό των μεγάλων περιουσιών, χωρίς προφανή αιτία, είναι ένα έγκλημα που έχει ξεχαστεί, επειδή έχει γίνει σωστά. Σοφά λόγια του Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Και σήμερα, την ώρα που ολόκληρη η χώρα – ολόκληρος ο κόσμος – παλεύει με την πανδημία του κορονοϊού, κάνοντας αυτή την αναδρομή, συνειδητοποίησα πως τίποτα δεν έχουμε κατανοήσει. Κανένα «μάθημα» δεν μας έχει αγγίξει. Σαν να έχουν συμβεί σε κάποιον μακρινό πλανήτη, σε ένα άλλο είδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται…

… η αγωνία για το χρηματιστήριο, ο μετανάστης είναι εχθρός, η κυβέρνηση συμπαραστέκεται (νοερώς) αλλά, κυριολεκτικά, δεκάρα δε δίνει, τα ψέματα περισσεύουν, το περιβάλλον πεθαίνει, ο φόβος επικρατεί της λογικής, τα κοράκια της ευκαιρίας βγάζουν περισσότερα λεφτά… η ασιτία, η ανεργία, οι άστεγοι, οι αυτοκτονίες αξίζουν μόνο σαν πρωτοσέλιδα στις φυλλάδες και η θρησκεία κλείνει τα μάτια στον άνθρωπο επιμένοντας, αυθαίρετα, στις προσταγές του εαυτού της. Το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω, χωρίς να είμαι προφήτης ή μοναχός, άγιος ή μεσσίας είναι πως μας περιμένουν χειρότερα, μέχρι να ανοίξει το μυαλό κι η καρδιά μας.

Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!