Ένας μεγάλος παραμυθάς στο κοιμητήριο των αλησμόνητων!!!

Καρλος Ρουιθ Θαφον, ένας μεγάλος παραμυθάς!

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο μεγάλος Ισπανός συγγραφέας, Κάρλος Ρουιθ Θαφον διάβηκε την πύλη της αιωνιότητας. Στα 55 του μόλις χρόνια, άφησε τη τελευταία του πνοή αφήνοντας πίσω του όλους εμάς τους βιβλιοταξιδευτές μισούς. Τα έργα του όλα αγαπημένα και πολυδιαβασμένα πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα κάνοντας τον ένα μεγάλο παραμυθά στο κοιμητήριο των αλησμόνητων συγγραφέων.

Η σκιά του ανέμου..
Καρλος Ρουιθ Θαφο: Ένας μεγάλος παραμυθάς στο κοιμητήριο των αλησμόνητων!!!

Το πρώτο του λογοτεχνικό έργο ενηλίκων ήταν η σκιά του ανέμου! Κυκλοφόρησε το 2001 κι αμέσως έγινε, μετά τον Δον Κιχώτη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην Ισπανία χαρίζοντάς του τα πρώτα του βραβεία.

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη “Σκιά του ανέμου” του Χουλιάν Καράξ. Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη “Σκιά του ανέμου” . Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Μαρίνα..
Καρλος Ρουιθ Θαφο: Ένας μεγάλος παραμυθάς στο κοιμητήριο των αλησμόνητων!!!

Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Μαρίνα. Το πιο σύντομο βιβλίο του, καθώς έχει μόνο 288 σελίδες, όμως είναι από αυτά που δεν χρειαζόταν περισσότερο!! Η Μαρίνα μου είπε κάποτε πως θυμόμαστε μόνο αυτό που δε συνέβη ποτέ. Θα περνούσε μια αιωνιότητα προτού καταλάβω το νόημα αυτών των λέξεων. Έτσι ξεκινά την αφήγησή του ο Όσκαρ Ντράι, ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη όπου γεννήθηκε με μια μάταιη προσπάθεια να ξεφύγει από τις αναμνήσεις του, πιστεύοντας πως, αν απομακρυνόταν αρκετά, οι φωνές του παρελθόντος θα σώπαιναν για πάντα.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Βαρκελώνη για να ξορκίσει τα φαντάσματα του και να έρθει αντιμέτωπος με τη μνήμη του τη μακάβρια περιπέτεια που στιγμάτισε τη νιότη του, τη φρίκη και την τρέλα που περιέβαλλαν παραδόξως, την πιο όμορφη ερωτική ιστορία. Γιατί “όλοι έχουμε ένα μυστικό διπλοκλειδωμένο στη σοφίτα της ψυχής μας.” (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο λαβύρινθος των πνευμάτων 1 και 2
Καρλος Ρουιθ Θαφο: Ένας μεγάλος παραμυθάς στο κοιμητήριο των αλησμόνητων!!!

Έχοντας πουλήσει ήδη 30 εκατομμύρια βιβλία, ο Ισπανός συγγραφέας μας ταξιδεύει και πάλι στο κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων και στη Βαρκελώνη.

Πριν προλάβει να τελειώσει καλά καλά την πρώτη παράγραφο, είχε ήδη ξεχάσει ότι αυτό που κρατούσε στα χέρια της ήταν στοιχείο της έρευνάς τους. Αφέθηκε να παρασυρθεί από το άρωμα των λέξεων κι έπειτα από λίγο είχε χαθεί στις σελίδες του, βουτώντας στον πλούτο των εικόνων και του ρυθμού του, παρακολουθώντας την αφήγηση των περιπετειών της Αριάδνα, καθώς η ηρωίδα κατέβαινε στα βάθη εκείνης της στοιχειωμένης Βαρκελώνης. Κάθε παράγραφος, κάθε φράση φαίνονταν να έχουν συνταχθεί με βάση κάποιο μουσικό κλειδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο δικό μου
Ο συγγραφέας Καρλος Λουιθ Θαφον

Αν με ρωτήσετε προσωπικά, το πρώτο του βιβλίο που διάβασα ήταν η Μαρίνα!! Το λάτρεψα από τις πρώτες του σελίδες και το άφησα να με παρασύρει σε ένα μικρό σπιτάκι. Παγιδεύτηκα εκεί μέσα μέχρι την τελευταία του σελίδα. Τον θεωρώ όντως ένα πολύ μεγάλο παραμυθά και σπουδαίο συγγραφέα! Αν δεν έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο του, μην αργείς. Κάντο αμέσως!!!

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!