Now Reading
Coaching και επαγγελματική ανάπτυξη

Coaching και επαγγελματική ανάπτυξη

Η Γεωργία Χαρίση είναι Business & Life Coach και μας μυεί στα μυστικά του coaching, της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης

https://www.facebook.com/charisigeorgia
Τι ακριβώς είναι το business και lifecoaching;

To Coaching σύμφωνα με τον International Coach Federation,τον κλαδικό φορέα, όπως περιγράφεται στον κώδικα δεοντολογίας του, είναι μια δημιουργική σχέση εχεμύθειας υποστήριξης και εμπιστοσύνης μεταξύ λειτουργικών ανθρώπων, σε μια διαδικασία πρόκλησης και έμπνευσης του πελάτη (Coachee) ώστε να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και το επαγγελματικό του δυναμικό. Η κύρια εκπαίδευση του κάθε Coach είναι το Life Coaching, δηλαδή η προσωπική ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου όχι θεραπευτικά, αλλά μέσω πρόκλησης της σκέψης η οποία γίνεται με στοχευμένες ερωτήσεις και πρακτικές ασκήσεις .

Το Βusiness είναι niche, είναι κατεύθυνση και εξειδίκευση, σύμφωνα με τις σπουδές,τις γνώσεις, την προϋπηρεσία και τον τομέα με τον οποίο θέλει να εργαστεί ο κάθε ένας.

Ποιοι είναι οι στόχοι του coaching γενικότερα;

Η ενδυνάμωση του Coachee σε προσωπικό επίπεδο, η απελευθέρωση από εμπόδια που παρεμποδίζουν την ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητάς του και την λειτουργική σχέση με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, την οργάνωση της καθημερινότητάς  και των συνηθειών του ώστε να ζει με τρόπο που τον ικανοποιεί και να είναι χαρούμενος.

Στο Business Coaching,εκτός από την προσωπική ανάπτυξη δουλεύουμε και σε επαγγελματικό επίπεδο ό,τι περιγράψαμε προηγουμένως.

Σχολιάστε μας τον τρόπο που περιγράφετε την δράση σας: « I support women selfemployed and entrepreneurs build their business and skyrocket their life».

Επέλεξα να δουλέψω με γυναίκες επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενες υποστηρίζοντάς τες να χτίσουν και να αναπτύξουν μια αξιόλογη επιχείρηση, γνωρίζοντας ως γυναίκα τις προκλήσεις και τους πολλαπλούς ρόλους που αντιμετωπίζουν αλλά και νιώθοντας σε βάθος τον τρόπο σκέψης τους , τις ανάγκες, τους φόβους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Κι ονειρεύομαι να δω πολλές γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες, ευτυχισμένες στον χώρο εργασίας τους

Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν περισσότερο ανάγκη από το businesscoaching;

Πιστεύω πως είναι θέμα προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας και δεν μπορούμε να πούμε με στατιστικά στοιχεία ποιος το έχει περισσότερη ανάγκη. Παραδοσιακά οι άνδρες όντας οι κυνηγοί από την φύση τους, διεκδικούν ευκολότερα και είναι γρηγορότεροι στην λήψη αποφάσεων. Οι γυναίκες είναι εκπληκτικές στην ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας στην ανθρώπινη επικοινωνία. Ευφυείς μπορούν να είναι και οι δύο ώστε να δημιουργήσουν ένα πλάνο και να χαράξουν τα στρατηγικά βήματα που τους ταιριάζουν για την επίτευξή του. Όπως επίσης οριοθέτηση ή οργάνωση μπορεί να χρειάζονται και οι δύο ώστε να αποφευχθούν περιττά προβλήματα. Συνεπώς, εξίσου κι οι δύο.

Photo by
Dimitra Mpisela Photography
Ποιοι είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να απευθυνθεί σε εσάς;

Συνήθως η ανάγκη να αναπτύξουν την δουλειά τους , να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και κατ’ επέκταση τα κέρδη τους, άλλοτε να επιλύσουν προβλήματα στον χώρο εργασίας , να νιώσουν έναν άνθρωπο δίπλα στα επαγγελματικά τους βήματα καθώς και για να οργανώσουν τον χρόνο και τις δραστηριότητές τους ώστε να εξισορροπήσει η προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες διακατέχονται από έντονο στρες και φόβο αποτυχίας. Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε όλες τις καταστάσεις στην δουλειά μας , είναι ο ίδιος που αντιμετωπίζουμε γενικότερα την ζωή κι αυτό καθρεφτίζεται στα συναισθήματά μας.  Κι είναι λογικό γιατί δεν μας μαθαίνει το σχολείο , το πανεπιστήμιο αλλά και η κοινωνία της σύγκρισης και της εύκολης και γρήγορης επιτυχίας την διαδρομή προς τον στόχο. Θέλουμε εδώ και τώρα το αποτέλεσμα, την επιτυχία, φοβούμενοι πολλές φορές την διαδρομή προς αυτή γιατί απαιτεί δέσμευση συνέπεια και πειθαρχία. Και η διαδρομή περιλαμβάνει απαραίτητα κάποιες αποτυχίες , η οποίες τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από μαθήματα ζωής και προαπαιτούμενο για την επιτυχία.

Είναι θέμα πεποιθήσεων που έχει ο καθένας από εμάς ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνεύσει την «αποτυχία» και πολλές φορές το έντονο στρες που νιώθουμε οφείλεται όχι στην «αποτυχία» καθαυτή, αλλά στον τρόπο που θα την εκλάβουν οι σημαντικοί άλλοι στην ζωή μας και κατά πόσο θα μας αποδεχθούν ή θα μας απορρίψουν. Αυτό το δουλεύουμε άψογα με το coaching γιατί μαθαίνουμε να βλέπουμε κάποια πράγματα από μια νέα προοπτική και μαθαίνουμε να εστιάζουμε στην ουσία των πραγμάτων κι όχι στα φαινόμενα ή στο παρελθόν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής μας, με την υποστήριξη και τις τεχνικές του Coach.

Ποιο είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας;

To mindset . Οι πεποιθήσεις που μπλοκάρουν σπουδαία κατά τ’άλλα μυαλά ώστε να μεγαλουργήσουν ο καθένας στον τομέα του. Οι τεχνικές πωλήσεων , marketing και branding , είναι στρατηγικές που διδάσκονται ή αν κάτι από αυτά δεν μας αρέσει ανατίθεται σε συνεργάτες. Η ταχύτητα όμως στην λήψη αποφάσεων , η ευελιξία στις διαπραγματεύσεις μας , καθώς και η διαχείριση των αντιρρήσεων των πελατών μας προϋποθέτει αυτοεκτίμηση , και όχι αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση αποκτάται με την επανάληψη  η αυτοεκτίμηση όμως ενισχύεται με προσωπική δουλειά. Γι’αυτό έχω αφιερώσει ένα μήνα από το πρόγραμμα μου αποκλειστικά σ’αυτό τον τομέα και ενισχυτικά σε κάθε κεφάλαιο από τα επόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Wordpress Builder

Πώς σχολιάζετε από την εμπειρία σας την σημερινή επαγγελματική δραστηριότητα των γυναικών;

Λατρεύω την συνέπεια και την πειθαρχία τους. Λατρεύω το πείσμα και την θέληση των γυναικών να πετύχουν όχι απαραίτητα για την αναγνώριση ή την  δημοσιότητα, αλλά για οργανώσουν την ζωή τους έτσι  ώστε  να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές έως πολύ καλό εισόδημα αφενός, αφετέρου να έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τις οικογένειες ή τους αγαπημένους τους. Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει όχι τυχαία πιστεύω πως οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν. Και ιδέες όπως και ταλέντο έχουν πολλές, όραμα,ενδυνάμωση και παρακίνηση  χρειάζονται πιστεύω

Ποια συμβουλή θα δίνετε στους νέους επαγγελματίες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση;

Τι να πούμε εμείς στα νέα παιδιά με την φλόγα στα μάτια και τα όνειρα στο δισάκι τους για την ζωή , που δεν έχουν πει ήδη οι αρχαίοι μας πρόγονοι?

Αυτό που είπε ο Σωκράτης στον Πλάτωνα όταν ήταν μαθητής του και του έβαλε το κεφάλι μέσα στην δεξαμενή:  «Όταν η επιθυμία σου θα γίνει σφοδρή επιθυμία, όταν δηλαδή βάλεις την ίδια δύναμη σαν κι αυτή που έβαλες για να ζήσεις , τότε θα πετύχεις.

Από το προσωπικό αρχείο της κας. Χαρίση
Ποια είναι η διαφορά του coaching στη χώρα μας και στο εξωτερικό;

Εκπλήσσομαι  για το γεγονός ότι μια μεθοδολογία καθαρά ελληνικής προέλευσης , γιατί το Coaching επί της ουσίας είναι η Μαιευτική του Σωκράτη, μόνο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κάποιων καλών συναδέλφων, έγινε γνωστό στην Ελλάδα, ενώ είναι εξοικειωμένοι απόλυτα στο εξωτερικό. Πολλοί το συγχέουν με τη συμβουλευτική ενώ είναι δυο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και δυο τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες , η ψυχολογία ερευνά στο παρελθόν του ανθρώπου για να θεραπεύσει τραύματα. Στο Coaching δουλεύουμε το παρόν , με υγιείς και λειτουργικούς ανθρώπους και στεκόμαστε υποστηρικτικά στους πελάτες μας στην ανάληψη της ευθύνης του εαυτού τους , της εστίασης στη δυναμική μέσα τους κι όχι στο πρόβλημα, και στην δημιουργία νέων συνηθειών ώστε να αλλάξει η καθημερινότητά τους άμεσα. Γιατί οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις γίνονται πεποιθήσεις , οι πεποιθήσεις δημιουργούν συνήθειες , και οι συνήθειές μας καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας σε μεγάλο βαθμό.

Μας αξίζει το καλύτερο δεν νομίζετε; Αρκεί να θυμόμαστε πως πολλά πράγματα μοιάζουν αδύνατα , μέχρι να πραγματοποιηθούν.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!