Blogger & WordPress , αυτή η “μάχη”

Blogger VS Wordpress

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πράγματα για τις δύο πιο δημοφιλής πλατφόρμες στην Ελλάδα για να δημιουργήσεις το blog σου. Τα Blogger & WordPress!  Γενικές πληροφορίες αλλά και τη προσωπική μου γνώμη για το τι πρέπει να επιλέξεις και σε ποια περίπτωση.

Blogger

O Blogger είναι μια πλατφόρμα η οποία ανήκει στη Google και σκοπό έχει την “εύκολη” δημιουργία προσωπικών ιστολογιών σε λίγα βήματα. Επίσης εξαρχής παρέχει δωρεάν το subdomain blogspot.com όμως στη πορεία μπορείς φυσικά να βάλεις το δικό σου domain name . Σου προσφέρει δωρεάν θέματα επίσης , τα οποία εγώ δεν προτείνω καθώς είναι αρκετά παλαιού τύπου θα έλεγα και καθόλου βολικά. Εκτός αν είσαι web designer και μπορείς να φτιάξεις τα δικό σου θέμα μέσω του html κώδικα μπορείς να βρεις και πολλά δωρεάν ή επί πληρωμή υπέροχα θέματα στο διαδίκτυο μπορείς να δεις ένα αντίστοιχο άρθρο που έχω γράψει στο blog μου.

Στον Blogger μας αρέσει ότι…

 • Είναι απλό για να ξεκινήσει κάποιος το blogging
 • Είναι εύκολο στη χρήση αλλά και στη διαχείριση του
 • Φιλοξενείται στην ίδια τη Google οπότε δεν χρειάζεσαι παραπάνω έξοδα, ένα domain name αρκεί
 • Δεν χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου αν χρειάζεται αναβάθμιση ή όχι καθώς είναι online και συμβαίνει αυτόματα
 • Είναι πιο εύκολη η χρήση των εργαλείων Adsense, Adwords , Google Analytics κλπ. χρήσιμα tools
 • Έχει μεγαλύτερη ασφάλεια, σημαντικό

Στον Blogger ΔΕΝ μας αρέσει ότι…

 • Δεν έχει εργαλεία για καλύτερο SEO πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου
 • Δεν γίνονται συχνές ενημερώσεις στο λογισμικό, η αλήθεια είναι
 • Καμία υποστήριξη πελατών όπως σε όλα τα εργαλεία της google υπάρχει μόνο το forum για βοήθεια
 • Μειωμένη ευελιξία στις σελίδες του πχ. αρχική σελίδα, άρα ταυτόχρονα επιρεάζεται και ο σχεδιασμός
 • Η Google μπορεί να σου κάνει ban το blog σου όποτε θέλει

WordPress

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι διαφορετικό το wordpress.com και διαφορετικό το wordpress.org ! Το πρώτο θυμίζει τον Blogger ενώ το δεύτερο είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την δημιουργία ενός blog που απαιτεί το δικό του hosting. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το wordpress.com .

Το wordpress έχει ουσιαστικά τρία “πλάνα” για να να δημιουργήσεις το Blog σου. Το πρώτο που είναι δωρεάν σαν του Blogger και έχεις subdomaim με κατάληξη wordpress.com και φαίνεται παντού ότι το blog σου ανήκει στη wordpress. Υπάρχει το προσωπικό πλάνο με 3€ τον μήνα ή 36€ τον χρόνο όπου μπορείς να έχεις και δικό σου domain, επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και δεν υπάρχουν παντού οι διαφημίσεις της WordPress. Υπάρχει το premium πακέτο με 9€ τον μήνα ή 100€ τον χρόνο όπου εκτός από τα παραπάνω έχεις και επιπλέον εργαλεία για τη διαμόρφωση του blog σου (CSS) αποθηκευτικό χώρο για βίντεο και ήχο όπως επίσης μπορείς να προσθέσεις και διατιμήσεις. Τέλος είναι το επαγγελματικό πακέτο με 24€ τον μήνα ή 300€ τον χρόνο που περιέχει SEO Tools , Google Analytics και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο.

Στο WordPress.com μας αρέσει ότι…

 • Είναι απλό για ξεκίνημα
 • Εύκολο στη χρήση και τη διαχείριση
 • Φιλοξενείται στο WordPress άρα δεν έχεις να σκεφτείς κάτι extra
 • Έχει αυτόματες αναβαθμίσεις συστήματος

Στο WordPress.com ΔΕΝ μας αρέσει ότι…

Πρέπει να πληρώσεις πολύ ακριβά για να βάλεις δικό σου template ή plugins από τρίτους , διαφημίσεις κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταλήγοντας

Εδώ θα πω τη προσωπική μου γνώμη οπότε get ready. Πιστεύω ότι αν θες να ξεκινήσεις κάτι εντελώς για χόμπι και να δεις πως θα πάει τότε πρέπει να απευθυνθείς στο Blogger. Γιατί; Επειδή είναι εντελώς δωρεάν μπορείς να βάλεις οποίο θέμα θες ή ακόμη και να φτιάξεις δικό σου αφού είναι ανοιχτού κώδικα. Μπορείς να τσεκάρεις τα analytics και να δοκιμάσεις να βάλεις διαφημίσεις οποία στιγμή θες. Να αγοράσεις domain τρίτου τομέα επίσης όποτε θες και γενικά το συστήνω. Από εκεί και πέρα αν θες να ξεκινήσεις εξαρχής κάτι πιο επαγγελματικό τότε ναι αξίζουν τα δύο πρώτα και πιο οικονομικά πακέτα που ανέφερα παραπάνω, ώστε να έχεις κάποια βασικά προνόμια. Αλλά και πάλι πλέον πιστεύω ότι αν θες να επενδύσεις σε ένα πολύ καλό site τότε πρέπει να κατευθυνθείς στο wordpress.org εξαρχής και θα σου πω την άλλη εβδομάδα το γιατί. Είμαι ένας άνθρωπος που όταν μπαίνω σε ένα blog πάντα με ενδιαφέρει η εικόνα που βλέπω, σίγουρα με κρατάει το περιεχόμενο αλλά χωρίς εικόνα δεν κανείς δουλειά. Αυτός είναι και ο λόγος που το μοναδικό μειονέκτημα που ανέφερα για το wordpress.com μπροστά μου φαντάζει τεράστιο.

Αυτά από εμένα σχετικά με blogger & wordpress, ελπίζω να μην σε κούρασα και να μας ξανά έρθεις. ✌

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!