Αυτογνωσία – πώς επηρεάζει τη ζωή μας

Η αυτογνωσία είναι μεγάλη κουβέντα. Τι σημαίνει πρακτικά η λέξη αυτή; Πως γνωρίζω όλες τις πτυχές του εαυτού μου. Είναι μία ξεκάθαρη αντίληψη της προσωπικότητάς μας. Είναι αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει την αναγνώριση των δυνατών και αδύναμων σημείων μας. Τις σκέψεις μας. Τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. Τα συναισθήματα μας. Τους στόχους και τα κίνητρα μας. Την στάση μας αλλά και την αντίδραση μας για το καθετί.

Η γνώση του εαυτού μας…

είναι μια διαδικασία, συνεχώς εξελισσόμενη. Μας δίνει την δυνατότητα να αλλάζουμε την συμπεριφορά μας, επομένως και τα αποτελέσματα στη ζωή μας, τα οποία αυτή επηρεάζει. Συνεπώς η αυτογνωσία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή. Είναι το πρώτο βήμα για να ζήσουμε τη ζωή μας όπως εμείς τη θέλουμε, για να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε.

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα μας, οι αντιδράσεις μας, οι πράξεις μας είναι αυτά που καθορίζουν την ζωή μας. Αν έχουμε επίγνωση του ποιοι είμαστε και που πηγαίνουμε, θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να γίνουν ώστε η ζωή μας να ακολουθήσει τα βήματα που εμείς θέλουμε.

Πώς θα αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας

Η γνώση όλων των πτυχών της προσωπικότητας μας αναπτύσσεται αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη συμπεριφορά μας και στις αντιδράσεις μας. 

Πόσοι από εμάς έχουμε το λεγόμενο γνώθι σε αυτόν;

Γνωρίζουμε όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία μας; Τα καλά και τα κακά στην εξωτερική μας εμφάνιση; Έχουμε αποδεχθεί ότι αυτοί είμαστε ή μήπως βγάζουμε κόμπλεξ εξαιτίας των μειονεκτημάτων μας; Μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας; Ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας εγκαίρως ή αφηνόμαστε και όπου μας βγάλει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν αποδεχτούμε και αγαπήσουμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είναι, τίποτα και κανένας δεν θα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα ή να μας μειώσει. Θα έχουμε καλύτερο έλεγχο των σκέψεων, των συναισθημάτων μας. Θα προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας, άρα θα αντιμετωπίζουμε και καλύτερα τα αποτελέσματα αυτής.

Πρέπει, λοιπόν, να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να του δώσουμε χρόνο να γνωρίσει όλες τις φανερές αλλά και τις κρυφές πτυχές του. Να μάθουμε τα συναισθήματα μας και από τι μπορεί να επηρεαστούν. Ώστε να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα, προς όφελος μας αλλά και για καλό των σχέσεων μας με τους άλλους.

Όσο πιο όμορφα νιώθουμε μαζί του, τόσο χαρούμενη είναι και η ζωή μας. Άλλωστε, η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα..

Είσαι έτοιμη να κάνεις τη δική σου αυτογνωσία τι λες;
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!