Αρνητική εικόνα σώματος – Φαινόμενο της ψηφιακής εποχής

Τι σημαίνει εικόνα του σώματος μας

Η εικόνα του σώματος μας αντικατοπτρίζει την άποψη που αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε για το μέγεθος, το σχήμα και γενικά για το πόσο ελκύει η εξωτερική μας εμφάνιση.

Παράγοντες που επηρεάζουν

Η εικόνα του σώματος αφορά και ατομικούς δείκτες όπως είναι η υγεία μας και η σεξουαλικότητά μας. Αποτελεί μια έννοια που υπόκειται αλλαγές, πχ όταν διανύουμε μία συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξης (εφηβεία) ή όταν προωθούνται καινούρια πρότυπα ομορφιάς. Η εικόνα του σώματός μας λοιπόν είναι μια πολύπλευρη έννοια, η οποία επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι:

  • οι ατομικοί παράγοντες (π.χ. προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση)
  • διαπροσωπικοί και κοινωνικοί παράγοντες (όπως η οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
  • οι γενετικοί παράγοντες (π.χ. γενετικά εξωτερικά γνωρίσματα, ο δείκτης μάζας σώματος) αλλά
  • και πολιτισμικοί παράγοντες (όπως οι κοινωνικές αξίες).
Πως η εικόνα του σώματος μας επηρεάζει την ψυχολογία μας
Αρνητική εικόνα σώματος – Φαινόμενο της ψηφιακής εποχής

Η προσωπική άποψη που έχουμε για το σώμα μας δημιουργεί αισθήματα ευχαρίστησης ή δυσαρέσκειας. Η ευχαρίστηση για το σώμα μας συνδέεται με άμεσο τρόπο με ψυχολογικούς δείκτες. Όπως είναι η αυτοεκτίμηση και καθορίζει το βαθμό, στον οποίο θα ασχοληθούμε ενεργά με αυτό.

Π.χ. η σωματική άσκηση επηρεάζεται από την ικανοποίηση που λαμβάνουμε από την εξωτερική μας εμφάνιση. Κάποιες φορές μας παροτρύνει να γυμναστούμε και να κάνουμε κάτι θετικό για εμάς και την αυτό εικόνα μας. Άλλες πάλι μας εμποδίζει, καθώς οι σκέψεις για το πως βλέπουμε τον εαυτό μας μας αποτρέπουν από το να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες με κόσμο.

Ακόμη, αυτή η λανθασμένη εικόνα που έχουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση μπορεί να μας στερήσει ευχάριστες απολαύσεις που σχετίζονται με την έκθεση σε κόσμο, όπως το καλοκαίρι στην παραλία.

Άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία και επηρεάζονται από την εικόνα που έχουμε για τη σωματική μας εμφάνιση έχουν να κάνουν με διατροφικά θέματα (π.χ. υπερβολική ή ελάχιστη πρόσληψη τροφής). Η χρήση φαρμακευτικών ουσιών για την μείωση ή την αύξηση του βάρους του σώματος, η χρήση επεμβατικών μεθόδων αισθητικής και η υπερβολική άσκηση.

Ποιος είναι ο παράγοντας που καθορίζει περισσότερο την ψυχολογία μας
Αρνητική εικόνα σώματος – Φαινόμενο της ψηφιακής εποχής

Μερικοί άνθρωποι με αυξημένο βάρος νιώθουν, εξαιτίας κοινωνικής πίεσης ότι πρέπει να μειώσουν το βάρος του σώματός τους και φυσικά η ικανοποίηση με την εικόνα του σώματός τους είναι μικρότερη. Η εξωτερική μας εμφάνιση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αυτό εικόνας μας γενικά.

Από εξελικτικής πλευράς, τείνουμε κατά κύριο λόγο να συνδέουμε την θηλυκότητα με την ομορφιά . Την επιθυμία για μια ελκυστική και λεπτή παρουσία, ενώ την αρρενωπότητα με την δύναμη, την εξουσία και τον έλεγχο που αποτυπώνονται σε ένα μυώδες ανδρικό σώμα.

Η αρνητική εικόνα που έχουμε για την εμφάνιση μας είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μας, γιατί;
Αρνητική εικόνα σώματος – Φαινόμενο της ψηφιακής εποχής

Ένοχη θέση έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φυσικά πλέον έχουν αποκτήσει σταθερή θέση στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τα οποία προωθούν τέλεια και αψεγάδιαστα πρότυπα σώματος, αυξάνοντας έτσι την κοινωνική πίεση για την απόκτηση ενός τέλειου και θελκτικού σώματος. Η συνεχής έκθεση των χρηστών σε τέτοιου είδους περιεχόμενο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος δυσαρέσκειας με το σώμα τους.

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να ωθήσει ορισμένα άτομα στην αυτοβελτίωση. Διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο το σωματικό τους βάρος και συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους με ωφέλιμες δραστηριότητες. Όπως η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Η προσωπικότητα είναι από τους κυριότερους παράγοντες, η οποία επηρεάζει κάποια άτομα, ώστε να είναι πιο επιρρεπή στα προβεβλημένα πρότυπα του ιδανικού σώματος, που βλέπει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπερασματικά, φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας πιστεύουν ότι είναι εφικτό να φτάσουν σε μία υγιή σωματική κατάσταση. Αντιθέτως, τα άτομα που χαρακτηρίζονται από συναισθηματική αστάθεια και χαμηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης, αποθαρρύνονται . Νιώθουν απειλή όταν αντικρίζουν μια αψεγάδιαστη εικόνα. Σύμφωνα με μελέτες, η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη, με περισσότερα αισθήματα ανασφάλειας και ιστορικό κοινωνικής φοβίας.

Ο ρόλος των ενδο-οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες για την ικανοποίηση της ψυχολογίας μας σχετικά με την εικόνα του σώματος μας. Αντίθετα, το συνεχές αίσθημα κοινωνικής πίεσης για την απόκτηση ενός πιο όμορφου σώματος, ακόμη και από την ίδια την οικογένεια, ευνοεί μια αρνητική εικόνα για το σώμα.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε
Αρνητική εικόνα σώματος – Φαινόμενο της ψηφιακής εποχής

Καλό θα είναι να κρίνουμε καλύτερα το περιεχόμενο των πληροφοριών, στις οποίες εκτιθέμεθα . Ενώ παράλληλα να συνειδητοποιήσουμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι όμορφος και ξεχωριστός, με έναν δικό του μοναδικό τρόπο. Άλλωστε, το τέλειο δεν υπάρχει, εμείς δημιουργούμε τις στιγμές μας και τον χαρακτήρα μας.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!