Now Reading
Απατεώνες στη μεγάλη οθόνη

Απατεώνες στη μεγάλη οθόνη

Όλοι έχουμε γνωρίσει απατεώνες κι όλοι είμαστε ευάλωτοι στις απάτες. Μερικοί πιστεύουν ότι μόνο οι αφελείς και οι άπληστοι πέφτουν θύματα απάτης. Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες είναι άνθρωποι έξυπνοι κι ο δόλος είναι η καθημερινότητά τους, η δεύτερη φύση τους, άρα οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα απάτης. Απατεώνας δε γεννιέσαι. Γίνεσαι. Όλοι ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο σαν βιβλία με λευκές σελίδες. Η ζωή παίρνει την πένα της κι αρχίζει να γράφει απ’ την πρώτη ανάσα μας. Κανένα νεογέννητο δεν εκπονεί σχέδιο εξαπάτησης των άλλων προς όφελός του. Απλά γιατί δε σκέφτεται. Όταν αρχίσει να σκέφτεται και συγχρόνως να βιώνει τη συνύπαρξή του με τους άλλους, τότε, διαμορφώνει χαρακτήρα και πεποιθήσεις.

Η ψυχοσύνθεση…

…ενός απατεώνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο ευφυή με την αδρεναλίνη να τον οδηγεί σ’ έναν διαρκές αγώνα ρίσκου και που σπαταλιέται σε ραδιούργους μηχανισμούς. Θα μου πείτε ας έκανε μια δουλειά με προοπτικές ώστε να καταναλώνει εκεί αυτά τα «χαρίσματα». Δε θα μειδιάσω, θα σας πω μόνο πως προφανώς, αντί να τη διοχετεύει στις υπηρεσίες άλλων «νόμιμων» απατεώνων, την εκμεταλλεύεται ο ίδιος.

Η διαφορά είναι πως, οι εν λόγω απατεώνες δε γλιτώνουν απ’ τη δικαιοσύνη.  Είναι αυτή η ψυχοσύνθεση που έχει κεντρίσει τους δημιουργούς του Χόλιγουντ να παράγουν ταινίες βασισμένες στη πραγματική ζωή τέτοιων απατεώνων.  Δύο ξακουστοί σύγχρονοι απατεώνες που η ζωή τους έγινε ταινία είναι οι ακόλουθοι.

Catch Me If You Can (Πιάσε με αν μπορείς), Steven Spielberg

Ο Frank Abagnale, γεννημένος το 1948, είναι πλαστογράφος. Για πέντε χρόνια στη δεκαετία του 1960, εξαργύρωσε ακάλυπτες επιταγές, αξίας πάνω από $ 2.5 εκατομμύρια. Η πρώτη του απάτη ήταν όταν μικρός, χρησιμοποίησε την κάρτα του πατέρα του για να αγοράσει ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Έπειτα τα πούλησε στο βενζινάδικο όπου τα είχε αγοράσει, σε χαμηλότερη τιμή.

Όταν τελικά αποκαλύφθηκε η απάτη, η μητέρα του τον έστειλε για τέσσερις μήνες σε αναμορφωτήριο. Όταν μεγάλωσε και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έζησε αποκλειστικά με το εισόδημα απ’ τις δράσεις του. Ένα από τα πιο διάσημα κόλπα του ήταν να εκτυπώνει τον δικό του αριθμό λογαριασμού σε πλαστά δελτία τραπεζικής κατάθεσης, ώστε όταν οι πελάτες της τράπεζας κατέθεταν χρήματα, εκείνα έμπαιναν στον λογαριασμό του. Όταν οι τράπεζες συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί, ο Φρανκ είχε πάρει 40.000 $ και είχε εξαφανιστεί.

Catch Me If You Can
Για δύο χρόνια,..

… ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δωρεάν, μεταμφιεσμένος ως πιλότος του Pan Am. Λίγο πριν τον συλλάβουν στο αεροδρόμιο, εξαφανίστηκε και άλλαξε επάγγελμα. Τώρα πια ήταν γιατρός . Εργάστηκε ως ιατρός επόπτης για 11 μήνες, χωρίς να τον καταλάβει κανείς. Άλλα επαγγέλματα που χρησιμοποίησε ήταν δικηγόρος και δάσκαλος. Τελικά συνελήφθη στη Γαλλία και πέρασε έξι μήνες στη φυλακή. Μετά από αυτό εκδόθηκε στη Σουηδία και φυλακίστηκε για επιπλέον έξι μήνες.

Απέδρασε και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί τον έπιασαν και καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 12 ετών. Αλλά και πάλι το έσκασε μεταμφιεσμένος σε μυστικό  αξιωματικό του γραφείου των Φυλακών. Τελικά, δεν μπόρεσε να μείνει ελεύθερος για πολύ κι εξέτισε την ποινή του μόνο για 5 χρόνια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, του πρόσφερε την ελευθερία του, με αντάλλαγμα να τη βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης και των πλαστογράφων χωρίς αμοιβή. Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος;

The Wizard of Lies (Ο μάγος των ψεμάτων), Barry Levinson

Ο Bernard Madoff  γεννημένος το 1938, είναι ένας Αμερικανός απατεώνας, πρώην ειδικός διαπραγματευτής, σύμβουλος επενδύσεων και χρηματιστής που δημιούργησε το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην παγκόσμια ιστορία και τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Το σχέδιο Ponzi είναι μια πυραμίδα που νέοι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε (ανύπαρκτα) προϊόντα για υψηλά κέρδη και τα κέρδη των παλαιότερων επενδυτών πληρώνονται με τα νεοεισαχθέντα κεφάλαια (των ν΄των δηλαδή) κι όχι απ’ τα πραγματικά κέρδη που φέρνει η πώληση των προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν πριν ιδρύσει (1960) τον “Bernard L. Madoff Investment Securities” με τη σύζυγό του, Ρουθ. Καλλιέργησε στενές φιλίες με πλούσιους, επιδραστικούς επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα, τους έκανε επενδυτές, τους πλήρωσε παχιές αποδόσεις και χρησιμοποίησε τις θετικές τους συστάσεις για να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Εμπνεύστηκε την ιδέα της αποκλειστικότητας για να προσελκύσει σοβαρούς, χρηματικούς επενδυτές. Με την έννοια πως δεν αποδεχόταν τον καθένα στα ταμεία του. Δημιουργήθηκε ένας μύθος γύρω απ’ αυτό και  έγινε σημάδι γοήτρου να γίνει κάποιος δεκτός στις επενδύσεις Madoff.

The Wizard of Lies
Καθώς προστέθηκαν…

… περισσότεροι επενδυτές, τα χρήματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πληρωμών σε υπάρχοντες επενδυτές – καθώς και για πληρωμές τελών στην εταιρεία του, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Το 2001, το οικονομικό περιοδικό του «Barron» δημοσίευσε ένα άρθρο που δημιούργησε αμφιβολίες για την ακεραιότητα του Madoff. Το 2005, ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Χάρι Μαρκόπουλος μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(SEC), παρουσίασε λεπτομερή έρευνα, με αποδεικτικά στοιχεία πως «Το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης στον κόσμο είναι απάτη».

Όταν οι επιχειρήσεις του Madoff κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο του 2008, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παραδέχθηκε τις διαστάσεις της απάτης στα μέλη της οικογένειάς του. Τον Μάρτιο του 2009 αποδείχθηκε ένοχος για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Το τεράστιο σκάνδαλο που ξέσπασε μετατράπηκε, σε απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και οδήγησε στην κατάρρευση του ίδιου του Madoff, ο οποίος αργότερα τιμωρήθηκε με 150 χρόνια φυλάκισης. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα κράτη αλλά, όταν όλα είναι μια “ευτυχισμένη οικογένεια” ποιος είναι εκείνος που θα τα καταγγείλει και σε ποιον για τις καταστροφές που προκαλούν;

Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!