Άνοιξε τις πόρτες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Άνοιξε τις πόρτες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για ένα μήνα.  Στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας « Φιξ » στη λεωφόρο Συγγρού. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2000 και η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2014.

Τα εγκαίνια του αναβάλλονταν συνεχώς με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό.  Έχουν διατεθεί από το ΥΠΠΟΑ πάνω από 40.000.000 ευρώ για το έργο. Ακόμα 3 εκατομμύρια προσέφερε και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συλλογή του μουσείου αριθμεί πάνω από 1000 έργα….

Η συλλογή του μουσείου αριθμεί πάνω από 1000 έργα….

 “Ζωγραφική και 3d αντικείμενα”, “φωτογραφία και νέα μέσα” είναι κάποιες από τις θεματολογίες που φιλοξενεί. ‘Έργα 78 Ελλήνων άλλα και ξένων καλλιτεχνών εκτίθενται στο Μουσείο. Αφορούν “Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις”, “Όρια και διελεύσεις” και “Ερωτοτροπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές”.

Στην έκθεση της μόνιμης συλλογής αναδεικνύονται τάσεις και θεματικές ενότητες που δίνουν έμφαση σε έργα κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα. Συνδέονται με τη την κατάσταση στη Μεσόγειο και φυσικά, με την Ελλάδα. Όσον αφορά τις περιοδικές εκθέσεις, αυτές θα παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στο πρώτο υπόγειο και στο ισόγειο.

Άνοιξε τις πόρτες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«Πλοίο της ζωής μου»

Αναμφίβολα, ένα από το πιο εντυπωσιακά έργα του μουσείου είναι το «Πλοίο της ζωής μου» του Ίλια Καμπακόφ. Βρίσκεται στον τέταρτο όροφο και περιβάλλεται από έναν ξύλινο φράχτη. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα ξύλινο καράβι στο οποίο υπάρχουν 25 χάρτινα κιβώτια συσκευασίας με αντικείμενα. Επίσης, φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με διαφορετικές περιόδους που αφορούν τη ζωή του καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτίθενται τα εμβληματικά έργα της διακεκριμένης Ελληνίδας Χρύσας, που υπήρξε από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λουμινισμού στον χώρο της γλυπτικής. Φιλοτέχνησε τα έργα της με διάφορα υλικά, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο γύψος, το νέον και το ακρυλικό γυαλί. Έργα της έχουν εκτεθεί σε διάσημα μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο Minneapolis Walker Art Center, στο Whitney και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Μόντρεαλ.

το «Πλοίο της ζωής μου» του Ίλια Καμπακόφ

Εάν έχετε το χρόνο και αγαπάτε την σύγχρονη τέχνη, κάντε μια βόλτα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αξίζει  πραγματικά τον κόπο.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!