Now Reading
Ανοίγουν τα Μουσεία

Ανοίγουν τα Μουσεία

Τα μουσεία μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης “ελευθερίας” ανοίγουν τις πόρτες τους στις 14 Μαΐου.  Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο κι εξακολουθεί να τα πληθαίνει αφού και η τέχνη και η τεχνολογία εξελίσσονται, μεταβάλλονται, αλληλεπιδρούν. Το πιο δημοφιλές – με διαφορά απ’ το επόμενο – είναι εκείνο της Ακρόπολης με την ίδια να ατενίζει περήφανη στον ιερό βράχο. Που όσο κι αν η κακογουστιά του τσιμέντου γύρω του, μας θυμίζει τα “σημεία των καιρών” της Βίβλου,  η εικόνα της, δεν παύει να είναι καθηλωτική, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της Αρχαίας τέχνης. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζει και προβάλει εκθέματα των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου. Το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο  περιέχει έναν πολύ σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου 30.000) όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ψηφιδωτά) προς μελέτη   . Και συνεχίζω με μικρούς θησαυρούς όπως το Museum of Illusions ένας  καινοτόμος χώρος βιωματικής ψυχαγωγίας, μέσα στον κόσμο των ψευδαισθήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το TAF / το ίδρυμα τέχνης, ένας από τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς οργανισμούς στην πόλη. Μουσείο Μπενάκη -Ισλαμικής Τέχνης. Κι αυτά τα ανέφερα σαν δείγμα αφού ο κατάλογος είναι απέραντος για όλα τα γούστα.

ΕΜΣΤ – ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Γιατί, όμως, να θέλει κάποιος,..

… να πάει, σε μουσείο; Και δεν εννοώ τους τουρίστες που θα αποκτήσουν εμπειρία ή διασκέδαση. Εννοώ τους γηγενείς. Σύμφωνα με ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα έρευνας που παρουσιάστηκε στο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης), η σχέση των Ελλήνων με τα μουσεία, μάλλον, δεν είναι στενή.  Οι απαντήσεις τους έδειξαν  πως δεν είναι τακτικοί επισκέπτες. Όταν ρωτήθηκαν “για ποιους λόγους πηγαίνουν”  δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν . Πάντως, το Μουσείο της Ακρόπολης, βρίσκεται στην κορυφή των απαντήσεων.  Εκείνο που φάνηκε να δυσαρεστεί τους ερωτηθέντες και θα πρέπει να αλλάξει, είναι πως θεωρούσαν άδικο να πληρώνουν το ίδιο αντίτιμο εισιτηρίου με τους ξένους αλλά, να υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση γι’ αυτούς. Επίσης, δηλώσαν την ανάγκη να μένουν ανοιχτά και εκτός των ωρών, της δική τους εργασίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα…

… Σύγχρονου Πολιτισμού, του ΥΠΠΟΑ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη “η εποχή κατά την οποία τα μουσεία καθοριζόταν αποκλειστικά από τη μόνιμη συλλογή τους, έχει παρέλθει. Σήμερα, οφείλουν να προσφέρουν μια σειρά από εμπειρίες και να επιτελούν πολλαπλούς ρόλους. Παραμένουν προφανώς θεματοφύλακες της ιστορίας, της κληρονομιάς και της τέχνης, όμως αναπτύσσουν ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, αποτελούν σημεία κοινωνικής επαφής και συνοχής, επιμελούνται εμπειρίες που συνδέουν τους επισκέπτες με αξίες. Τα μουσεία οφείλουν να γίνουν εξωστρεφή, να προσελκύσουν νέα κοινά, να τα κατανοήσουν και να συνδιαλέγονται μαζί τους, καθώς ο μουσειακός μονόλογος δεν αρκεί πια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Άρα, και τα μουσεία…

.., εκτός από ελευθερία χρειάζονται και δημοκρατία. Δηλαδή διάλογο με το κοινό για να γίνουν πιο ελκυστικά και να εκπληρώσουν το σκοπό τους. Που δεν είναι η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Αυτό έπεται. Ο σκοπός ενός μουσείου είναι η γνώση, η κριτική σκέψη, η παρατήρηση, η διασκέδαση, η συλλογή στοιχείων, η ανακάλυψη, η αγάπη για το παρελθόν και το μέλλον, η αγάπη για τον άνθρωπο… δεν ξέρω που να σταματήσω. Πολύ σωστά η κυρία Μάρλεν Μούλιου, λέκτορας Μουσειολογίας στο ΕΚΠΑ, μετέφρασε τον διάλογο ως: δράσεις με αξία και νόημα κοινωνικό. Τα μουσεία μπορούν να κάνουν πολλά. Να φιλοξενούν εκδηλώσεις που δεν είναι μόνο γνωστές παραδοσιακές, ούτε απαραίτητα λαμπερές, αλλά ουσιαστικές

«Μια καλή ιδέα…

… που θα φέρνει τον πολίτη σε επαφή με τον εαυτό του και θα τον κάνει να συνδέεται συναισθηματικά με το μουσείο . Επανερμηνείες των αντικειμένων, μικρές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους των μουσείων που μπορούν να τις αφηγηθούν με έναν άλλο τρόπο. Τα δίκτυα μουσείων, επίσης, παίζουν ρόλο καθώς και συνεργασίες με φορείς και συλλογικότητες που δρουν στην πόλη και είναι αναγνωρίσιμες, όπως οι «Atenistas»,  «Monument», το «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» κ.ά.  Ο διάλογος με τους επισκέπτες και τους άλλους ερμηνευτές των αντικειμένων κάνουν τα μουσεία ελκυστικά. Αν βέβαια έχουν και χαμογελαστούς ευγενικούς φύλακες, ακόμη καλύτερα. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η συστηματική εκπαίδευση». Μακάρι ν’ ακουστούν τα λόγια της, ώστε να μπουν τα μουσεία, στην ελληνική συνείδηση.

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!