Now Reading
Ανάγκη για τελειότητα ή απλά εγωισμός;

Ανάγκη για τελειότητα ή απλά εγωισμός;

Σαν ανθρώπινα και κοινωνικά όντα, παλεύουμε συνεχώς για την τελειότητα στο δρόμο για την επιτυχία. Σε αυτό το σχέδιο δεν χωράνε λάθη γιατί αν θέλουμε να πετύχουμε το τέλειο, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε κάτι ολοκληρωμένο σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ρωγμές. Κάτι, το οποίο είναι χάσιμο χρόνου, καθώς τέλειο δεν υπάρχει. Ο κάθε άνθρωπος ορίζει διαφορετικά την τελειότητα. Όμως γιατί προσπαθούμε τόσο σκληρά, θέτοντας συνεχώς υψηλούς στόχους και προκαλώντας τόσο μεγάλη πίεση στον εαυτό μας; Τι είναι αυτό που μας ωθεί στο να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προσδοκίες και τρέμουμε στην σκέψη της αποτυχίας;

Η ανάγκη για τελειότητα είναι μία ασπίδα που φτιάχνουμε για τον εαυτό μας, η οποία έχει σαν στόχο να καλύψει τις αδυναμίες μας, μήπως τυχόν και μας απορρίψει κανείς. Η υπερπροσπάθεια να είμαστε τέλειοι απαιτεί χρόνο και ενέργεια και εν τέλει καταλήγει σε αποτυχία, γιατί πολύ απλά το τέλειο δεν υπάρχει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε την εστίαση μας από το τέλειο στην ευελιξία στοχεύοντας ακόμη σε υπέροχα αποτελέσματα;

Δυνατός άνθρωπος

Δυνατός είναι ο άνθρωπος εκείνος που κάνει λάθη και όχι μόνο τα αναγνωρίζει αλλά και τα παραδέχεται. Είναι εκείνος που περνάει μέσα από την αποτυχία και φθάνει στο ύψιστο σημείο επίτευξης των στόχων του.

Ορισμός για την τελειότητα

Πρέπει να ορίσουμε την τελειότητα σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω, τις δικές μας εμπειρίες, τους στόχους μας. Κάτι που για εμάς δούλεψε, δεν σημαίνει πως ισχύει και για κάποιον άλλον. Μόλις κατανοήσουμε τι σημαίνει η λέξη «τέλειο» για εμάς στην κάθε περίπτωση, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να εκτιμάμε τους στόχους που βάζουμε και το πόσο ο καθένας από αυτούς μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία μας. Πιθανό να μην έχουμε αγγίξει την τελειότητα, αλλά τα βήματα που κάνουμε εμπρός για τους στόχους μας θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως βαδίζουμε σε σωστό μονοπάτι.

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να χάσουμε τον εαυτό μας για να αρέσουμε στους άλλους. Το στοίχημα που πρέπει να βάλουμε με τον εαυτό μας είναι να προχωρήσουμε και ας μην τους αρέσουμε. Η ανάγκη για αποδοχή μας γεμίζει με περισσότερο άγχος και εν τέλει μας οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Ανακαλύψτε τρόπους για μεγαλύτερη ευελιξία στον εργασιακό χώρο

Μπορεί το ότι έχουμε ελαττώματα να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Όμως αν μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, θα δούμε πιο πολλά αποτελέσματα από όσα πιστεύουμε. Με λίγα λόγια, αν κάνετε κάποιο λάθος μην ντραπείτε, ποιος άραγε δεν έκανε λάθη ειδικά σε ένα καινούριο ξεκίνημα; Σημασία έχει να το καταλάβετε, να το βάλετε στο μυαλό σας και να είστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά. Οι σωστοί άνθρωποι θα το εκτιμήσουν.

Από την άλλη, δώσε κίνητρο στον εαυτό σου και πάρε ρίσκα. Αν περιμένεις να νιώσεις έτοιμη, δεν θα γίνει ποτέ. Θα προχωρήσουμε μόνο όταν αποδεχτούμε τα μειονεκτήματα μας, τις αδυναμίες, τις ανασφάλειες μας. Δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι σε όλα, ούτε και και να έχουμε μονίμως δίκιο. Μην ξεχνάς, πως και οι δύσκολες στιγμές κρύβουν δύναμη, μας διδάσκουν, μας ενδυναμώνουν, μας δείχνουν τα λάθη μας, αυτά που χρειάζεται να διορθώσουμε.

Πώς ο εγωισμός μπορεί να γίνει εμπόδιο στην επιτυχία

Σου έχει συμβεί ποτέ να θέλεις να είσαι τέλεια σε όλα και όμως να υπερεκτιμάς τις δυνατότητες σου και να δημιουργείται πρόβλημα; Ο εγωισμός μπορεί να σου δώσει ώθηση, όμως μπορεί να σε οδηγήσει και στην αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιπτώσεις όπου ο εγωισμός μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την επιτυχία

Ο εγωισμός γίνεται εχθρός μας όταν μας κρατά μακριά από την πραγματικότητα. Μας αποτρέπει από το να ακούμε κρίσιμα σχόλια από άλλους. Μας κάνει να υπερεκτιμάμε επομένως τις δυνάμεις μας και ταυτόχρονα να υποτιμάμε την προσπάθεια που χρειάζεται, για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Έτσι χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα, ευκαιρίες βελτίωσης, σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Αν υπάρξει κάποια διαμάχη ο εγωισμός θα μας κάνει να θέλουμε να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και δεν θα εκφράζουμε σωστά επιχειρήματα. Είναι πιο όμορφο επομένως να ψάχνουμε την αξία στην γνώμη των άλλων ανθρώπων. Θα γνωρίσουμε έτσι καινούριες ευκαιρίες και εμπειρίες, που θα μας δείξουν τον τρόπο επιτυχίας. Προσοχή όμως.. Μην συγχέετε τον εγωισμό με την αυτοπεποίθηση. Να είστε προσεκτικοί, να εστιάζετε στην διαρκή βελτίωση και να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση σας, έχοντας μια αντικειμενική γνώμη για όλα.

Είναι λοιπόν κακός ο εγωισμός;

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι ο εγωισμός δεν είναι κάτι καλό. Πιστεύουμε ότι ο εγωιστής είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους άλλους. Στόχος μας πρέπει να είναι να ακούμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας και να είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας. Να τον φροντίζουμε όπως τους άλλους. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε, σεβόμενοι τους υπολοίπους.

Δείτε τα σχόλια (2)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!