Now Reading
Αχ, αυτοί οι γονείς

Αχ, αυτοί οι γονείς

Αδιαμφισβήτητα, η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ένα θαύμα. Το μεγάλωμα του, τις περισσότερες φορές είναι μια όμορφη αλλά και δύσκολη διαδικασία. Αν υπήρχε η μαγική συνταγή της τέλειας διαπαιδαγώγησης, θα ήταν όλα πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Αλλά και τόσο βαρετά! Εκτός απ’ την αγάπη και τη στοργή που είναι οι βασικοί πυλώνες της σχέσης μεταξύ γονιού και παιδιού, οι συμπεριφορές κι οι νοοτροπίες του πρώτου, καθορίζουν τη ζωή του μετέπειτα ενήλικα. Οι πρώτες προσλαμβάνουσες είναι εκείνες που θα επιδράσουν ευεργετικά ή όχι, στην ύπαρξή του.

Οι ανησυχίες…

… που ταλανίζουν τους γονείς – καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν – είναι φορές που μετατρέπονται σε σύγχυση. Αυτό είναι αποτέλεσμα ημιμάθειας και πανικού. Μια μεγάλη ανησυχία είναι αυτή των εθισμών. – Ας πούμε του καπνίσματος. Αλλά πως να το αποτρέψεις, όταν μέσα στην οικογένεια υπάρχουν, ήδη, καπνιστές; Και πάλι δεν είναι βέβαιο πως το παιδί θα υποκύψει σ’ αυτή την εξάρτηση. – Του ποτού. Κάθε σπίτι έχει ένα μπαράκι με ποτά ή έστω ένα χώρο που τα τοποθετεί. Το παιδί έχει παραστάσεις των γονιών του με ένα ποτήρι στο χέρι. Αυτό δεν το κάνει δυνάμει αλκοολικό. – Του τζόγου. Σ’ όλα τα σπίτια υπάρχουν τράπουλες και πολλές φορές, παίζουν οι μεγάλοι μπροστά στους μικρούς ή ακόμα και με τους μικρούς. Δεν υπάρχουν δεδομένα που πιστοποιούν πως θα εξελιχθούν σε τζογαδόρους.

Ο εθισμός,..

… σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θεραπείας Εθισμού (ASAM), είναι μια θεραπεύσιμη, χρόνια ιατρική ασθένεια που περιλαμβάνει πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, της γενετικής, του περιβάλλοντος και των εμπειριών ζωής ενός ατόμου. Τα άτομα με εθισμό χρησιμοποιούν ουσίες ή συμμετέχουν σε συμπεριφορές που γίνονται καταναγκαστικές και συχνά συνεχίζονται παρά τις επιβλαβείς συνέπειες. Με λίγα λόγια ο εθισμός είναι μια ασθένεια που προϋπάρχει σε κάποιους οργανισμούς. Και περιλαμβάνουν την αδυναμία να αισθανθούν ανταμοιβή, ευχαρίστηση, σκοπό ή νόημα με τον τρόπο που κάνουν οι   «απλοί» άνθρωποι. Αυτό πηγάζει από μια γενετική μετάλλαξη στις θέσεις υποδοχέα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ένας «εθισμένος» με έλλειψη ανταμοιβής, θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε «ενισχυτή» ντοπαμίνης που μπορεί να πάρει από ηρωίνη, αλκοόλ,  φάρμακα, δύναμη, ερωτική σχέση, τζόγος κλπ.

Μπορεί να μην εμφανιστεί,..

… ποτέ, ο εθισμός αυτός… – να μείνει κοιμισμένος εφ’ όρου ζωής. Φτάνει οι γονείς να είναι μέρος της ζωής του… ουσιαστικά. Τόσο στα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας, όσο και του συναισθηματικού του κόσμου. Και κυρίως να μην είναι εκείνοι που – άλογα – μετατρέπουν την πρόοδο σε δυνάμει «εξάρτηση», όταν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου με γνώση κι εμπειρία, χρησιμοποιεί μια τράπουλα για να διδάξει αριθμητική στα παιδιά του δημοτικού. Ο εθισμός είναι μια ασθένεια και το εμβόλιο η δική μας στάση απέναντι στο παιδί  μας. Κι εμείς το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φ.Β

Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

© ALL RIGHTS RESERVED. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΛΑΚΗ.

Πάντε με Επάνω!